TOALETE INTELIGENTE PENTRU MONITORIZAREA CONTINUĂ A STĂRII DE SĂNĂTATE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Winsconsin și Institutul Morgridge, citati de descopera.ro, susțin că au inventat toaletele inteligente, care ar putea fi folosite pentru a monitoriza starea de sănătate a oamenilor în mod constant.

“În studiul nostru, am plecat de la ideea că urina poate oferi o multitudine de detalii despre persoana căreia îi aparține, respectiv stil de viață, medicamentația folosită sau calitatea și tiparul somnului.

Practica medicală a arătat faptul că urina poate oferi indicii cu privire la peste 600 de afecțiuni, printre care se numără cancerul, diabetul sau problemele rinichilor.

Înainte de a propune această soluție, am pornit de la două mari dileme. Prima era legată de utilitatea testării continue și în timp real a mostrelor de urină, în timp ce dilema secundă a fost reprezentată de adaptarea tehnologiei pentru o astfel de sarcină.

Pentru a vedea dacă ideea monitorizării continue a stării de sănătate este fezabilă, chiar doi dintre autorii studiului au oferit mostre de urină în mod constant timp de 10 zile și, de asemenea, au purtat dispozitive care să le măsoare ritmul cardiac, numărul de pași, caloriile consumate și timpul alocat somnului. După cele 10 zile, am constatat că astfel putem avea o imagine detaliată a modului în care corpurile lor funcționeză de-a lungul zilei în mod precis.

Pasul următor pe care dorim să îl facem cuprinde integrarea unor tehnologii de analiză a urinei în toaletele inteligente. Deocamdată, știm sigur că putem face aceste măsurători în laborator și suntem destul de siguri că putem proiecta o toaletă care să poată testa urina. Cred că adevărata provocare este că va trebui să investim în inginerie pentru a face acest instrument suficient de simplu și de ieftin. O să ajungem în punctul în care fie vom merge mai departe, fie renunțăm.

Pe lângă capacitatea urmăririi evoluției stării de sănătate a unui individ, suntem de părere că o corelare, pe plan regional sau național, a datelor obținute astfel ar putea să ajute la identificarea din timp a unor riscuri de sănătate publică.

Dacă am avea zeci de mii de utilizatori și am putea corela aceste date cu sănătatea și stilul de viață, atunci am putea începe să avem capacități reale de diagnosticare și să oferim avertizări timpurii legate de focare virale sau bacteriene”, afirmă oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu