DIN LUMEA LARGĂ...

Distribuie pe:

Știința nu le știe chiar pe toate...

Știința nu este chiar... atotștiutoare. Iar atunci când oamenii văd, aud sau cred ceva ce nu-și pot explica, știința încearcă să demonstreze că acel ceva nu există, că este imposibil. Iată câteva fenomene - de la fantome la presupuse fiare sălbatice asemănătoare omului, de la experiențe incredibile, aflate la limita dintre viață și moarte, până la fapte uimitoare, dar pe care mintea omenească nu și le poate explica, iar știința, deocamdată... ridică din umeri.

 

Zumzetul din Taos - Unii locuitori și turiști din micul oraș Taos - New Mexico, sunt, de ani de zile, înnebuniți și nedumeriți la auzul unui zumzet slab, misterios, de joasă frecvență, perceptibil în aerul deșertului. Unii cred că ciudatul sunet este cauzat de o acustică neobișnuită; alții suspectează o isterie în masă ori un scop secret și sinistru. Indiferent dacă este descris ca un zumzet, un murmur, un vuiet, un bâzâit constant și misterios, natural sau supranatural, nimeni n-a reușit, până acum, să-i stabilească originea. Totuși, se spune că, din momentul în care o persoană aude pentru prima dată “murmurul din Taos,” aceasta nu se mai poate elibera de obsesivul zgomot. Unii chiar au fost nevoiți să se mute din zona afectată, în încercarea disperată de a scăpa de acest zumzet. Cu toate acestea, niciuna dintre “victime” n-a reușit să precizeze sursa murmurului.

Echipe de cercetători de la laboratorul național Los Alamos al Universității din New Mexico au fost trimise în Taos, asistate fiind și de câțiva experți de la prestigioasele laboratoare de cercetare Sandia. Deși dotați cu aparatură de ultimă generație, aceștia nu au putut determina originea sunetului. Misterul persistă...

 

Bigfoot - “omul-maimuță” - De zeci de ani, animale mari, păroase, asemănătoare omului, numite Bigfoot (“omul-maimuță”), sunt semnalate, din când în când, de “martori oculari” din SUA. Cu toate acestea, nicio astfel de făptură n-a fost identificată, răpusă de vreun vânător, călcată de o mașină sau găsită decedată din cauze naturale. În absența unor dovezi certe, precum dinți, oase etc., singurele “probe” rămân “vedeniile” martorilor, fotografii și filme ambigue. Din moment ce, din punct de vedere logic, este imposibil de dovedit “negativul universal”, știința nu va putea demonstra niciodată că făpturi precum Bigfoot și monstrul din Loch Ness nu există și este posibil ca aceste creaturi misterioase să alimenteze, încă mult timp, imaginația generațiilor ce vor veni.

 

Intuiția - Fie că o numim “presentiment”, “al șaselea simț” sau altceva, cu toții am experimentat, la un moment dat, intuiția. Desigur, presentimentele sunt adesea greșite (de câte ori, în timpul turbulențelor, am fost siguri că avionul se va prăbuși?), dar, de cele mai multe ori, se dovedesc adevărate. Psihologii remarcă faptul că oamenii preiau, subconștient, informații despre lumea înconjurătoare, ceea ce ne face, cumva, să simțim, să anticipăm sau să cunoaștem, fără să știm exact cum, de unde și de ce. Dar cazurile de intuiție sunt dificil de dovedit sau de studiat, iar psihologia este doar o parte a răspunsului.

 

Disparițiile misterioase - Oamenii dispar din diverse motive. Unii fug de acasă, unii sunt victime ale accidentelor, alții sunt răpiți sau uciși, dar cei mai mulți sunt, în cele din urmă, găsiți. Nu așa stau lucrurile în cazul disparițiilor cu adevărat misterioase. De la echipajul “corăbiei-fantomă” Marie Celeste (1872) până la Amelia Earhart (pionier în aviație, dispărută în 1937, în Pacific) și Natalee Holloway (adolescenta de 18 ani dispărută în 2005 și declarată moartă, in absentia, în 2012), unii oameni se fac, pur și simplu, nevăzuți. Când/dacă sunt găsiți, faptul se datorează muncii polițiștilor, unor mărturii sau, uneori, întâmplării, dar niciodată “detectivilor psihici”. Iar atunci când lipsesc sau se pierd probele, nici poliția, nici știința criminalistică nu pot rezolva cazul, motiv pentru care mulți criminali rămân nepedepsiți.

 

Fantomele - De la piesa lui Shakespeare - “Macbeth”, până la emisiunile și romanele “horror”, spiritele morților sunt mereu prezente în culturile și folclorul popoarelor din întreaga lume. Mulți oameni pretind că au văzut “străini învăluiți în umbre” sau persoane îndrăgite, de mult trecute la cele veșnice. Deși dovada certă a existenței fantomelor rămâne evazivă, martorii continuă să susțină, cu sinceritate și convingere, că văd, fotografiază și chiar comunică, adesea, cu fantomele. “Investigatorii de fantome” speră că într-o bună zi vor dovedi că morții pot intra în legătură cu cei vii, oferind un răspuns definitiv acestui mister.

 

Déja vu - Expresia franceză înseamnă “deja văzut” și se referă la un sentiment ciudat, de nedumerire și mister, de a fi experimentat, anterior, anumite situații, în aceleași circumstanțe. O persoană s-ar putea plimba, de exemplu, printr-o clădire, într-o țară străină pe care nu a vizitat-o niciodată și ar putea considera că, în mod cu totul straniu, locul îi este familiar și intim. Unii atribuie acest sentiment experiențelor psihice din vieți anterioare. Ca și în cazul intuiției, cercetările din domeniul psihologiei pot oferi explicații mai degrabă naturaliste, dar în cele din urmă cauza și natura fenomenului în sine rămân un mister.

 

OZN-uri - Nu există nicio îndoială că OZN-urile (obiecte zburătoare neidentificate) există - multe persoane văd pe cer lucruri pe care nu le pot identifica, de la aeronave la meteoriți. Dacă oricare dintre aceste obiecte și lumini sunt nave spațiale din alte lumi este o cu totul altă problemă; având în vedere distanțele fantastice și efortul de a ajunge pe Pământ din orice “colț” al universului infinit (până la proba contrară), un astfel de scenariu pare puțin probabil. În ciuda investigațiilor și a rapoartelor privind unele “incidente” legate de OZN, fenomenul rămâne, deocamdată, inexplicabil.

 

Experiențe înainte și după moarte - Oameni care au fost în pragul morții relatează, uneori, experiențe mistice - intrarea în “tunelul luminos”, întâlnirea cu cei dragi, un sentiment de liniște și împăcare etc., toate acestea sugerând o existență dincolo de moarte. Deși aceste experiențe sunt relatate în detaliu și cu multă convingere, nimeni nu s-a întors de “dincolo de mormânt” cu dovezi sau informații verificabile din punct de vedere științific. Scepticii sugerează că astfel de experiențe sunt explicabile ca fiind halucinații naturale și previzibile ale unui creier traumatizat. Un studiu efectuat în 2015 asupra persoanelor aflate în stop cardiac a constatat că atunci când este pe moarte, inima este “împroșcată” cu semnale de la creier, care încearcă să rămână activ. Cercetătorii spun că acest “asalt” de semnale ar putea fi responsabil pentru experiențele descrise.

 

Legătura dintre minte și corp - Știința medicală abia dacă începe să înțeleagă modalitățile prin care mintea influențează corpul. De exemplu, efectul placebo (orice procedură terapeutică sau o componentă a acesteia despre care nu a fost demonstrat că ar produce o activitate fiziologică sau psihologică specifică, menită să îmbunătățească starea de sănătate a pacientului în cazul afecțiunii tratate) demonstrează că oamenii pot resimți uneori o ameliorare a simptomelor medicale sau a suferinței, crezând că tratamentele sunt eficiente - indiferent dacă sunt sau nu. Capacitatea organismului de a se vindeca este mult mai uimitoare decât orice ar putea crea medicamentul modern.

Așadar, deși există multe fenomene inexplicabile și, sincer, unele dintre ele chiar sunt dubioase, știința încă bâjbâie. (sursa - livescience.com)

 

Rațele au câștigat procesul în instanță!

Rațele dintr-o mică fermă din Franța au dreptul să măcăne în continuare, a hotărât, marți, un tribunal, respingând astfel plângerea unor vecini nemulțumiți de zgomotul produs de aceste păsări, relatează Reuters.

Tribunalul din Dax a dispus că nivelul de zgomot produs de circa șaizeci de rațe și gâște, aflate pe proprietatea fermierei pensionare Dominique Douthe, la poalele Pirineilor, în sud-vestul Franței, se încadrează în limitele acceptabile, potrivit postului France 3.

“Rațele au câștigat. Sunt foarte fericită pentru că nu voiam să îmi omor rațele”, a adăugat proprietara păsărilor.

Plângerea a fost introdusă în instanță de către vecinii lui Douthe, care s-au mutat în urmă cu aproximativ un an, pe o proprietate din Soustons, aflată la circa 50 de metri distanță de spațiul în care se află păsările.

Avocatul vecinilor (ale căror nume nu au fost făcute publice) a declarat că zgomotul păsărilor a depășit nivelul permis și îi împiedică pe reclamanți să se bucure de grădină sau să doarmă cu ferestrele deschise. Semnatarii plângerii au cerut măsuri imediate pentru reducerea zgomotului și daune de 3.500 de euro.

Această dispută este cea mai recentă dintr-o serie de cazuri aduse în fața judecătorilor din Franța în urma conflictelor dinte săteni și locuitorii de la orașe care achiziționează locuințe în mediul rural, însă nu sunt pregătiți să facă față realităților vieții de la țară.

În urma unui proces derulat în septembrie, tot un tribunal din Franța a decis că Maurice, un cocoș ce-i deranja pe vecini, poate continua să cânte, în zori, în ciuda nemulțumirilor orășenilor, proaspăt stabiliți la țară.

(foto - theindependent.co.uk, kudika.ro, elitedaily.com, revistasufletului.net, reuters)

 

 

Lasă un comentariu