CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE, DERULATĂ DE ANPP. SCOPUL - EDUCAREA PUBLICULUI CU PRIVIRE LA DETECTAREA CU UȘURINȚĂ A FIBRILAȚIEI ATRIALE

Distribuie pe:

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților lansează campania de conștientizare “Cunoaște-ți pulsul în fiecare zi și salvează inima de aritmii!”, în contextul în care peste 200.000 de cazuri unice cu fibrilație atrială s-au înregistrat în spitalele din România, în decursul unui an.

“Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) (...) se alătură campaniei internaționale lansate de AF Association sub denumirea “Detect, Protect, Correct and Perfect”, care își propune educarea publicului cu privire la detectarea cu ușurință a fibrilației atriale printr-o simplă verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral”, afirmă reprezentanții asociației, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit unui studiu al ANPP, 8.200 de români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială.

“Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilație atrială, rămâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți” a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, președintele Societății de Neurologie din România.

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac, care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac, așa cum este fibrilația atrială, este printr-o simplă verificare a pulsului.

“Dacă este netratată, în atrii se formează niște cheaguri care pot pleca de acolo și ajung în circulație și pot obtura un vas, producând o embolie, iar dacă este tratată necorespunzător, adică dacă se folosesc anticoagulante în cantitate insuficientă, cheagurile persistă, iar dacă sunt în cantitate mai mare, avem un accident vascular cerebral hemoragic”, explică Paul Istrătescu, medic Serviciul de Ambulanță București - Ilfov.

Lasă un comentariu