COMUNICAREA CU BEBELUȘII, ESENȚIALĂ PENTRU DEZVOLTAREA ARMONIOASĂ A CREIERULUI

Distribuie pe:

Neurologii americani de la Spitalul pentru Copii din Boston, citați de descopera.ro, recomandă comunicarea cu cei mici încă de la o vârstă foarte fragedă, când sunt bebeluși, pentru a le ajuta creierele să se dezvolte armonios.

În cadrul studiului, s-au înregistrat conversațiile și interacțiunile care au avut loc în casele familiilor care au participat la cercetare, pentru a monitoriza cantitatea de limbajla care sunt expuși copiii, constatându-se că micuții care participau la conversații sau le inițiau se descurcau mult mai bine la testele care țineau de înțelegerea limbajului.

De asemenea, acești copii aveau conexiuni mai puternice la nivelul materiei albe din două zone majore ale creierului care sunt importante pentru limbaj. S-a descoperit că limbajul (conversațiile) creează conexiuni mai puternice în aceste zone, care la rândul lor au legătură cu aptitudinile ce țin de limbaj.

Mai mult decât expunerea la limbaj, ceea ce contează este, de fapt, calitatea conversației pe care o persoană o are cu cel mic. Prin urmare, copilul trebuie implicat în conversații în care și el să răspundă, să se implice. Atunci când conversația în care este implicat copilul este întreruptă, de exemplu, de un telefon, acesta nu va reuși să învețe cuvintele noi auzite. De asemenea, copiii învață mai mult atunci când adulții din jurul lor îi implică în tot felul de experiențe sociale.

Într-un alt studiu, s-a analizat, timp de doi ani, impactul pe care îl are situația financiară a familiei asupra limbajului unui copil. Astfel, s-a constatat că un copil dintr-o familie cu o situație financiară slabă aude doar o treime din cuvintele pe care le aude un copil crescut într-o familie cu o situație financiară mai bună.

Lasă un comentariu