ANALFABETISMUL CREȘTE DE TREI ORI RISCUL DE DEMENȚĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Columbia, citați de descopera.ro, au constatat că scrisul și cititul sunt un factor de prevenire a demenței pe măsură ce îmbătrânim, în timp ce analfabetismul crește de trei ori riscul de a suferi de boli mintale.

“În cadrul studiului nostru, am analizat 983 de adulți, cu vârste de peste 65 de ani, care trăiau în zona Washington Heights, din vecinătatea New York City, și care aveau cel mult patru ani de școală.

Pe parcursul unor vizite efectuate la domiciliile acestora, am supus voluntarii la teste de memorie, de limbă și de abilități spațiale și vizuale. În timpul acestor vizite, au fost efectuate și diagnoze de demență, bazate pe criteriile standard.

Concluzia a fost că voluntarii analfabeți au înregistrat cele mai proaste rezultate la aceste teste. Cei care nu învățaseră să scrie și să citească aveau un risc mai mare de aproape trei ori de a avea demență decât cei care puteau citi. Printre cei care nu aveau demență la începutul studiului, cei din categoria analfabetă aveau de două ori mai multe riscuri să dezvolte această afecțiune.

Un motiv al declinului creierului este acela că cei care nu învață să citească și să scrie au o sferă inferioară a funcției cognitive comparativ cu cei care știu să scrie și să citească, acest fenomen observându-se începând cu anul 1992, la aproximativ 6.500 de oameni, cu vârste de peste 65 de ani, din New York, mulți dintre ei fiind din zona Washington Heights.

Este bine cunoscut faptul că nivelul de educație poate fi relaționat cu o mai bună sănătate, scopul major al studiului nostru fiind acela de a stabili cum alfabetizarea poate sau nu fi corelată cu capacitatea cuiva de a-și menține creierul sănătos la vârsta a treia. Multe dintre persoanele analfabete proveneau din Republica Dominicană și, cel mai probabil, au întrerupt școala pentru a munci.

Totuși, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a corobora descoperirile făcute, însă studiul nostru reprezintă un semnal de alarmă pentru cazurile celor care sunt nevoiți să renunțe la școală. Pentru aceștia, sunt necesare cursuri de alfabetizare, chiar și la vârsta adultă, pentru a-i proteja împotriva demenței”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu