BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATE ALE PLÂNSULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Yale, citați de descopera.ro, susțin că plânsul poate aduce beneficii atât corpului, cât și minții, iar acestea încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului. Iată câteva dintre avantajele plânsului pe care au reușit să le demonstreze experții americani.

Detoxifică organismul - Există trei tipuri diferite de lacrimi: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale. Lacrimile reflexe curăță resturile, precum fumul și praful, din ochi. Lacrimile continue lubrifiază ochii și ajută la protejarea acestora de infecții, iar lacrimile emoționale pot avea multe beneficii pentru sănătate.

În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine, pe care le elimină.

Ajută la auto-calmare - Plânsul poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de auto-calmare. Cercetătorii au descoperit că plânsul activează sistemul nervos parasimpatic (PNS), iar PNS ajută corpul să se odihnească și să digere. Beneficiile nu sunt însă imediate. Ar putea dura câteva minute de vărsare a lacrimilor înainte de a simți efectele liniștitoare ale plânsului.

Înlătură durerea - Plânsul pentru perioade lungi de timp eliberează oxitocina și opioidele endogene, cunoscute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine pot ajuta și la atenuarea durerii fizice și emoționale.

Odată ce endorfinele sunt eliberate, corpul poate intra într-o oarecare stare de amorțeală. Oxitocina vă poate da un sentiment de calm sau de bunăstare. Este un alt exemplu al modului în care plânsul este o acțiune de auto-calmare.

Îmbunătățește starea de spirit - Pe lângă faptul că te ajută să ameliorezi durerea, plânsul poate chiar să îți ridice moralul. Atunci când plângi, tragi multe respirații rapide de aer rece. Respirația în aer mai rece poate ajuta la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului, iar un creier rece este mai plăcut pentru corpul și mintea ta decât un creier cald. Ca urmare, starea ta de spirit se poate îmbunătăți după un episod de plâns.

Restabilește echilibrul emoțional. Plânsul nu se întâmplă doar ca răspuns la ceva trist. Uneori poți plânge atunci când ești extrem de fericit, speriat sau stresat, iar plânsul din aceste motive poate ajuta la restabilirea echilibrului emoțional. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu