DE SFÂNTUL ANDREI, NU UITAȚI SĂ PUNEȚI GRÂU LA ÎNCOLȚIT!

Distribuie pe:

Tradiția spune că, de Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul României și prăznuit de creștini, la data de 30 noiembrie, fiecare membru al familiei trebuie să pună câteva boabe de grâu la încolțit, de îngrijirea cărora va fi responsabil.

În funcție de cum a crescut grâul, așa va fi și următorul an pentru cei care l-au semănat, iar bătrânii spun că aspectul grâului pus la încolțit, de Sfântul Andrei, arată și cum vor fi recoltele anului agricol ce urmează, desigur un grâu frumos însemnând o recoltă bogată.

Prin urmare, în seara de Sfântul Andrei, se spală semințele de grâu și se lasă peste noapte într-un vas cu apă. Apoi, se pregătește vasul (un ghiveci din ceramică, o galetuță metalică sau un bol din sticlă), în care se pune pământ de flori, bine afânat, după care se presară grâu pe toată suprafața, care se acoperă cu un alt strat subțire de pământ.

Vasul se așază într-un loc luminos și se udă zilnic, fie turnând direct apă, fie folosind un pulverizator. Dacă vreți ca grâul să încolțească mai repede, puteți ține vasul acoperit cu o folie de plastic, pentru a crea efectul de seră. Germenii nu vor întârzia să apară, moment în care îndepărtați folia. În nu mai puțin de două zile vor apărea firicelele de grâu, pe care le îngrijim până la Revelion.

Trecerea dintre ani este momentul adevărului, când vom afla, în funcție de recoltă, dacă persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri.

Lasă un comentariu