SECVENȚE LUDUȘENE “UN POPOR FĂRĂ TRADIȚII ESTE UN POPOR FĂRĂ VIITOR”

Distribuie pe:

După impresionanta întâlnire cu elevi ai Liceului Tehnologic Luduș, cărora au reușit să le trezească dorința să redescopere și să ducă mai departe frumoasa tradiție românească a șezătorii din vremea bunicilor, membrii Ansamblului folcloric IBĂNĂȘTEANA, din comuna Ibănești-Mureș, și-au continuat nobila misiune în satul Găbud, la invitația părintelui monah Modest, smerit slujitor al Domnului Iisus Hristos, timp de 16 ani, pe Muntele Athos, iar acum la Mănăstirea din satul natal Găbud.

La scurt timp, după ce ARDEAL TV, din Reghin, a transmis integral, duminică, 24 noiembrie 2019, începând cu ora 15, Șezătoarea românească realizată de ibănășteni și găbudeni, în modernul Centru Cultural din Găbud, prieteni găbudeni stabiliți în Luduș și în Târgu-Mureș, m-au rugat să public însemnările mele, de la “fața locului”. Mă rezum la cele pe care le consider a fi mai lămuritoare celor care m-au contactat telefonic.

Moștenitorii de zestre folclorică a șezătorii ibănăștene au ajuns, spre orele serii, în satul învecinat Găbud. Din ușa modernului Centru Cultural al Mănăstirii, părintele monah Modest, fiu al satului, i-a invitat înăuntru. Ibănăștenii i-au răspuns, cântând: “Noi aicea am venit,/ Nu știu, bine-am nimerit!/ De-o fi bine, noi intrăm/ De-o fi rău, ne înturnăm”. Gazdele, părintele Modest, monahii Petru

și Gheorghe, lăturenii Mariana și Emil Ilea, Olivia Iuoraș (țesătoare), Andreea Sas (cusătoreasă), Virginia Oroian (78 ani), Victoria Moldovan (78 ani), Laura Pongraț, Camelia Loghin, Andreea Pongrațiu, David Pongrațiu, Simona Pongrațiu, Florin Hidișan, solista de muzică populară Liliana Oară, ceterașul Iosif Covaci, Anica Țiboc, Lucian Cândea, Maria Beldean, Eleonora Focșan, ceterașul Viorel Moldovan și alți membri ai Asociației Culturale “Zestrea Găbudului”, le-au făcut o primire deosebit de călduroasă prietenilor din Ansamblul Folcloric “Ibănășteana”, în Muzeul Etnografic al Centrului Cultural. Respectând ultimele sfaturi regizorale, formulate de profesorul Mihai Nașca și de domnul Ilie Frandăș, realizator de emisiuni la ARDEAL TV, localnicii găbudeni și artiștii ibănășteni au petrecut împreună o foarte plăcută seară de șezătoare tradițională țărănească, autentic românească, de pe valea Mureșului. Au cântat, au spus snoave, ghicitori și strigături, au dansat, iar și iar, au cântat, între timp au cusut, au țesut la război, au sfârnit cucuruz, au făcut țăji la sucală, au tors lână de oaie țurcană, au depănat firul de lână în gheme colorate, au mâncat boabe de cucuruz fiert și felii de dovleac copt în ler, cozonac și prăjituri. Au încheiat șezătoarea cu una dintre cele mai populare colinde ardelenești, “Ce vedere minunată!”, apoi cu o agapă creștină cu rețete culinare călugărești.

***

O DIADEMĂ LUDUȘEANĂ

Într-o zi de noiembrie 2019, am avut revelația descoperirii unei diademe, împodobită cu zece nestemate. Fiecare poartă alt nume, dar toate sunt la fel de prețioase: Ana Paraschiva, Lucreția Rotar, Lucia Bungardi, Victoria Ludușan, Ana Achim, Ileana Vințeler, Valeria Nistor, Felicia Șoș, Șoimița Roșca, Mariana Obrejan. Fiecare în parte și toate împreună sunt eroine ale sublimului front ludușean pentru triumful adevărului și binelui în lumea copiilor care aleg să se ridice frumos în viață. Mai explicit, domniile lor sunt doamne învățătoare și educatoare pensionare. De aproximativ doi ani, se întâlnesc cu aceeași bucurie a revederii, în același loc, în aceeași zi și la aceeași oră. Nu e greu de presupus despre ce discută în selecta lor comisie metodică, o diademă pe fruntea învățământului ludușean.

***

POVESTE DE CRĂCIUN, LA LUDUȘ

Vineri, 29 noiembrie, începând cu ora 17, în spațiul pieței săptămânale este inaugurat Târgul de Crăciun, care va dura până în data de 26 decembrie 2019. În spațiul rezervat, sunt amplasate Căsuța Moșului și mai multe căsuțe din lemn, cu produse tradiționale, articole de sezon, jucării, dulciuri pentru copii și cadouri personalizate. La deschidere și pe tot parcursul târgului, pe platoul din fața Bazinului de înot, ansambluri folclorice din Luduș, Ocna Mureș, Mihai Viteazul și Mara-Sighet, precum și grupuri de colindători de la unitățile de învățământ din oraș, soliștii Magda Pușcaș, Florin Săsărman, Diana Beldean, Roxana și Septimiu Pop, Diana Vornicu, Crucița Cistelecan, Andrea Doboș, Daniela Toader și Irina Someșan, susțin concerte și momente culturale artistice.

***

ONOR LA TRICOLOR

Duminică, 1 Decembrie 2019, Consiliul Local, Primăria și Casa de Cultură organizează programul festiv “Onor la Tricolor”, care are loc în Piața Unirii din oraș, începând cu ora 11.00. În program: Te deum dedicat Zilei Naționale, alocuțiuni, rostite de oficialități locale, depuneri de jerbe și coroane de flori. De la ora 11.30, în același spațiu, are loc spectacolul de muzică patriotică susținut de Ansamblul Ardealul din Luduș, soliștii vocali Ștefan Suciu, Paula Hriscu, Adreea Ciupe, Marius Ciprian Pop. Conducerea muzicală aparține interpreților instrumen-tiști Florin Rupa și Mihai Mariș. Prezintă: Marius Ciprian Pop și Dorin Grama.

Vă invităm să participați în număr cât mai mare, pentru că este Ziua Zilelor Noastre!

***

CINSTIREA MEMORIEI DOCTORULUI VALER RUSSU

Se împlinesc 40 de ani de la trecerea în veșnicia lui Dumnezeu, a medicului ludușean de excepție și de aleasă omenie, dr. Valer Russu (1900-1979), întemeietor al primului spital din Luduș (1930), patron spiritual (din 16 martie 2006) al actualului Spital Orășenesc Luduș. Vineri, 6 decembrie 2019, începând cu ora 12, la Casa Orășenească de Cultură, are loc Conferința “IN MEMORIAM DR. VALER RUSSU” , organizată de Asociația “Dr. Valer Russu”, în parteneriat cu Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu” și Primăria orașului Luduș. Personalitatea marelui dispărut este evocată de nepotul său dr. inginer Voicu Mager, din Cluj-Napoca, dr. Chișu Iov Ionel, fost director al Spitalului Orășenesc Luduș, președinte fondator al Asociației “Dr. Valer Russu” și profesorul Mircea Gheborean, biograf al medicului comemorat.

Dr. Chișu Iov Ionel: “Aș dori să rămână, pentru cât mai mulți dintre noi, UN MODEL. Poate că, am fi cu toții mai buni și mai fericiți”.

***

“FERICIȚI CEI MILOSTIVI, CĂ ACEIA SE VOR MILUI”

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din a 26-a duminică după Rusalii, 17 noiembrie 2019, centrată pe pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, în toate bisericile ortodoxe din Protopopiatul Luduș a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prilejuită de începerea Postului Nașterii Domnului.

Adaptând mesajul Pastoralei la realitățile din orașul Luduș și din Protopopiatul Ortodox Luduș, părintele protopop Lucian Voșloban i-a îndemnat pe toți dreptmăritorii creștini să continue opera filantropică de peste an, cu noi fapte de milostenie, donând alimente, haine și bani care, prin grija preoților parohi și a consiliilor parohiale, să ajungă la copiii, persoanele singure și bolnave, la familiile nevoiașe. În acest context, a anunțat că, după câteva luni de reorganizare, reabilitare și remobilare, Centrul de zi “Sfântul Mina”, din Luduș, al Filantropiei Ortodoxe Alba Iulia, și-a reluat activitatea. Zilnic, acolo li se asigură hrană și educație unui număr de 17 copii sărmani. O parte dintre donații ajung la acei copii, de a căror îndrumare zilnică se îngrijește doamna învățătoare pensionară Mariana Obrejan, ajutată de colege binevoitoare. Sfințitul părinte protopop a făcut publică și jertfelnica viață misionară a tinerilor preoți și a familiilor lor din satele și filiile depopulate, din cuprinsul Protopopiatului Luduș și a lansat un apel către mureșenii cu dare de mână să ajute financiar parohiile sărace.

 

Lasă un comentariu