LA 100 DE ANI DE LA PRIMA SESIUNE A PARLAMENTULUI: „ESTE VREMEA UNEI NOI MODERNITĂȚI"

Distribuie pe:

Prim-ministrul Ludovic Orban, prezent luni la dezbaterea dedicată marcării a 100 de ani de la prima sesiune a Parlamentului României întregite, a declarat că actuala clasă politică este datoare să lucreze la un nou proiect, subliniind în acest sens importanța recâștigării încrederii cetățenilor.

„Ca oameni politici ai unei Românii care, după jumătate de secol de comunism, a redevenit democratică, și-a redobândit locul meritat în Europa și în lume, suntem datori să lucrăm pentru noul proiect pe care și-l dorește societatea românească. Este vremea unei noi modernități, care să fie în ton cu toate trendurile secolului XXI. De noi depinde restaurarea încrederii cetățenilor, mai ales a generațiilor tinere - potențialul României. În această zi, în care onorăm marele moment din istorie, trebuie să înțelegem că putem respecta într-un singur mod acest trecut: prin ceea ce facem noi pentru cei de azi, dar mai ales pentru viitor și pentru generațiile viitoare. Suntem într-un nou moment crucial, în care avem șansa să dăm un curs nou istoriei țării noastre, dar, la fel ca în urmă cu un secol, această șansă nu se poate realiza decât dacă între cetățeni și cei care fac parte din clasa politică se restabilește încrederea și unitatea de vederi în privința marilor obiective naționale", a arătat prim-ministrul, în discursul susținut în Aula Academiei Române.

El a mai precizat că perseverența și devotamentul înaintașilor față de un proiect politic, menit să determine progresul întregii societăți, trebuie să reprezinte o lecție „fundamentală" pentru actualii oameni politici.

„Acel prim Parlament al României nu a fost doar expresia unității politice, care la scurt timp urma să fie recunoscută și de tratatele internaționale, a fost nu numai o împlinire a idealului unității, ci și o ilustrare a dezideratelor democratice ale națiunii noastre, ieșită victorioasă din Marele Război. Nu trebuie să uităm nicio clipă că acesta a fost cel dintâi for legislative românesc ales prin sufragiu universal, o primă expresie a marilor reforme democratice care vor continua în ani '20. (...) Oricine se abandonează scepticismului și dă glas îndoielilor cu privire la capacitatea României de a-și proiecta și împlini un viitor mai bun trebuie să privească doar la lupta exemplară a acestor generații de fondatori și să învețe din tăria lor. Iar miezul acestor învățături este loialitatea față de cei pe care îi reprezentăm ca oameni politici, față de cetățeni, față de societatea românească, ale cărei resurse de inteligență, de pricepere, de caracter, de creativitate nu așteaptă decât să fie respectate și valorificate", a spus Orban.

„Distinși membri ai Academiei Române, stimați invitați. Felicit Academia Română pentru această inițiativă de a marca un moment fundamental din istoria României, și anume întrunirea primului Parlament al României mari", a spus Orban, în debutul discursului.

 

Lasă un comentariu