CU MASCĂ ȘI FĂRĂ MASCĂ…

Distribuie pe:

Un studiu efectuat de cercetători britanici și japonezi a constatat că unele măști faciale sunt atât de „fidele" încât nu pot fi deosebite de fețele umane.

Măștile, așa-numite „hiperrealiste", din silicon, sunt concepute pentru a imita fețe umane reale, fără a omite niciun pistrui, rid sau fir de păr.

Cercetătorii consideră că dispozitivele, care costă în jur de 1.000 de lire sterline, vor deveni tot mai convingătoare și ar putea fi exploatate de infractori, pentru a-și ascunde adevărata identitate.

În cadrul studiului, celor 240 de participanți li s-a cerut să se uite la câte o pereche de fotografii și să spună care reprezintă o față adevărată și care - una ce poartă mască. În o cincime din cazuri, participanții au fost „păcăliți".

Rata de eroare poate fi însă mult mai ridicată, deoarece este posibil ca mulți oameni să nici nu știe că există măști hiperrealiste, a explicat dr. Rob Jenkins, de la Departamentul de Psihologie al Universității din York.

Cercetătorii arată că deghizarea facială nu este o problemă nouă, dar „nivelul de realism care poate fi realizat cu aceste măști ridică noi întrebări".

Ei spun că au fost comise nenumărate infracțiuni în care autorii au folosit măști pentru a încerca „să treacă drept altcineva", să-și ascundă vârsta, rasa etc., pentru a-i induce în eroare pe anchetatori, așa cum s-a întâmplat în cazul seriei de 14 jafuri bancare din 2012, în Marea Britanie, sau mai recent, când un individ dintr-un grup infracțional a folosit o mască hiperrealistă, dându-se drept un ministru francez și reușind să fraudeze instituții financiare cu milioane de lire sterline.

Dr. Jet Sanders, coautor al studiului, a declarat: „Eșecul de a detecta fețele sintetice poate avea implicații importante pentru securitate și prevenirea criminalității, deoarece măștile hiperrealiste pot permite ca trăsăturile caracteristice-cheie ale aspectului unei persoane să fie incorect identificate".

„Oamenii se tem, pe bună dreptate, de imaginile fotorealiste, deoarece știu că imaginile pot fi manipulate. Este posibil să intrăm într-un stadiu în care aceleași preocupări să se aplice și aspectului facial din lumea reală", conchid cercetătorii.

Studiul este publicat în Cognitive Research: Principles And Implications. (sursa - breakingnews.ie)

 

Lasă un comentariu