CU CALM(ANTE), DESPRE DURERE...

Distribuie pe:

Oamenii de știință sunt de acord că durerea, mai ales cea cronică, nu afectează doar corpul. Este stresantă din punct de vedere psihic și poate duce la furie și frustrare. Împreună, durerea și stresul creează un cerc vicios: durerea crește nivelul de stres, iar nivelul crescut de stres poate intensifica durerea. Aceasta, la rândul ei, poate duce la depresie și poate îngreuna concentrarea. Durerea cronică este cea care durează săptămâni, luni sau ani. Această suferință afectează mai mulți locuitori ai planetei decât cancerul, diabetul și bolile de inimă, la un loc. Specialiștii ne mai dezvăluie că...

* Femeile suportă durerea... mult și bine - De-a lungul vieții, femeile suportă mai multe dureri decât bărbații, din cauza unor stări și experiențe prin care le este dat să treacă (nașteri etc.). Cercetările arată că femeile simt durerea altfel - adesea mai intens - decât bărbații. De exemplu, unele studii efectuate pe animale au demonstrat că femelele necesită o cantitate dublă de medicamente pentru calmarea durerilor decât masculii.

* Creierul nu simte durerea - Când ne înțepăm la deget sau atingem ceva fierbinte, corpul eliberează substanțe chimice care trimit semnale de durere, prin măduva spinării, către receptorii din creier. Acesta din urmă retrimite mesajul în zona care doare. Dar, deși este “interpretul” acesteia, creierul, în sine, nu are nervi sensibili la durere. Doar structurile care îl înconjoară simt durerea. De fapt, odată ce se află în interiorul creierului, chirurgii pot opera fără anestezie. Într-o tehnică cunoscută sub denumirea de “brain mapping”, chirurgii sondează țesutul acestuia, monitorizând, concomitent, reacții precum mișcarea musculară și vorbirea - în timp ce pacientul este treaz.

* Durerile de spate dau cele mai mari... bătăi de cap - Aproape 90% dintre locuitorii planetei cu vârste între 20 și 64 de ani suferă de dureri de spate, mai ales lombare (de șale). În SUA, se cheltuiesc, anual, cel puțin 50 de miliarde de dolari pentru ameliorarea acestor suferințe. Specialiștii spun că o combinație de exerciții fizice ușoare, de întindere (stretching) și fortificare, precum și atingerea și păstrarea unei greutăți corporale sănătoase pot să țină situația sub control.

* Guta: boala regilor și a dinozaurilor - Guta, o formă de artrită, extrem de dureroasă, care afectează aproximativ 3 milioane de oameni în fiecare an, a fost numită cândva “boala regilor”, fiind pusă pe seama consumului excesiv de mâncare (mai ales carne) și de alcool. Astăzi se știe că guta - și durerea asociată acesteia - este cauzată de acumularea în sânge a unei substanțe numite acid uric, care determină formarea de cristale ascuțite în interiorul articulațiilor. Dar un “rege” care avea gută chiar a existat: este vorba de “regele” dinozaurilor, Tyrannosaurus rex. Analiza resturilor unui antebraț dintr-o fosilă de tiranosaur, pe nume Sue, a relevat că dinozaurul suferea de această boală. În zilele noastre, rudele dinozaurului, inclusiv păsările și toate speciile de reptile se pot îmbolnăvi de gută.

* Osteoartrita - este un tip de artrită care provoacă dureri cronice datorate uzurii treptate la nivelul articulațiilor. Această boală este o pacoste pe capul omenirii, și nu de azi, de ieri: osteoartrita a fost depistată în schelete umane care datează din Epoca de Gheață (înainte de 8.000 î.Hr.), precum și cu  prilejul examinărilor radiografice ale mumiilor egiptene. Dar, în ciuda faptului că osteoartrita... e boală veche, nici până în zilele noastre, medicii n-au reușit să-i stabilească, pe deplin, cauza.

Ideea că odihna este cel mai bun tratament pentru spate, gât sau un genunchi dureros, din cauza osteoartritei, nu e decât un mit despre durere.

Specialiștii afirmă că exercițiile fizice reprezintă o modalitate importantă de a gestiona și de a preveni durerea provocată de osteoartrită, deoarece: crește aportul de sânge la cartilaj și la os, se întăresc mușchii ce susțin articulațiile și, astfel, scade rigiditatea articulară. De asemenea, exercițiile fizice pot îmbunătăți somnul și pot ajuta la combaterea depresiei în cazul persoanelor cu dureri cronice cauzate de osteoartrită.

Studiile arată că fumatul crește riscul de dureri de spate și amplifică durerea cronică la persoanele cu fibromialgie și dureri în zona gâtului. Nicotina din fumul de țigară reduce fluxul de sânge către articulațiile din zona spatelui și poate întârzia vindecarea. De asemenea, fumătorii trebuie

să ia mai multe calmante decât nefumătorii. (sursa - everydayhealth.com)

 

Lasă un comentariu