ÎNCĂ NU-I PREA TÂRZIU - ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII REAMINTEȘTE 7 LUCRURI ESENȚIALE DESPRE VACCINUL ANTIGRIPAL

Distribuie pe:

1) Cine are nevoie de vaccinul antigripal? - Oricine se poate îmbolnăvi de gripă, dar anumite grupuri au un risc mai mare de a dezvolta boli severe. OMS recomandă vaccinarea persoanelor în vârstă, a copiilor mici, a femeilor însărcinate și a persoanelor cu sănătate precară. Acestea sunt categoriile care pot suferi complicații grave ale gripei, motiv pentru care în majoritatea țărilor li se acordă prioritate la vaccinare. Lucrătorii din domeniul sănătății trebuie vaccinați pentru propria lor protecție și pentru a reduce riscul de a infecta pacienții vulnerabili cu virusul gripal.

2) Gripa este chiar atât de gravă? - Gripa poate duce la boli grave și chiar la deces, în special în cazul vârstnicilor, al copiilor mici, al femeilor însărcinate și al persoanelor cu afecțiuni cronice, precum diabetul, boli de inimă sau boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). În fiecare an, până la 60.000 de persoane peste 65 de ani mor din cauza gripei. Întrucât gradul de acoperire cu vaccinul antigripal rămâne scăzut în multe țări, din păcate, în cazul grupelor cu risc, ne putem aștepta la decese în fiecare sezon de iarnă.

3) Cât de eficient este vaccinul antigripal? - Este cel mai la îndemână instrument pentru prevenirea gripei și reducerea riscului de complicații grave și deces. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri gripale care circulă și de compatibilitatea lor cu vaccinul respectiv. De asemenea, depinde de starea de sănătate și vârsta persoanei vaccinate, precum și de timpul trecut de la momentul vaccinării. În medie, vaccinul previne aproximativ 60% din infecții la adulții sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani. Vaccinurile antigripale devin eficiente la aproximativ 14 zile de la administrare.

4) Ne putem îmbolnăvi de gripă din cauza vaccinului? - Imposibil, deoarece vaccinul injectat nu conține viruși vii.

5) De ce trebuie să ne vaccinăm în fiecare iarnă? - Virușii gripei se schimbă în mod constant și au tulpini diferite, în fiecare an. În plus, imunitatea scade odată cu trecerea timpului. Vaccinurile antigripale sezoniere sunt actualizate în fiecare an pentru a asigura cea mai înaltă protecție posibilă, prin compatibilizarea cu virușii care circulă în sezonul respectiv.

6) În ce moment al anului este prea târziu să ne vaccinăm?

OMS recomandă ca vaccinul să fie administrat înainte de începerea sezonului gripei. Campaniile de vaccinare împotriva gripei au loc de obicei în octombrie și noiembrie, înainte ca boala să înceapă “să-și facă de cap”.

Nu este niciodată prea târziu pentru vaccin, atâta timp cât circulă gripa; vaccinarea crește șansele de a fi protejat de infecții și reduce consecințele severe ale bolii.

7) Vaccinul antigripal este sigur? - Vaccinurile antigripale sezoniere sunt utilizate de mai bine de 50 de ani. Au fost administrate la milioane de oameni și au “o bună reputație”. În fiecare an, autoritățile naționale de reglementare a medicamentelor examinează cu atenție fiecare vaccin antigripal înainte de a fi autorizat. (sursa - who.org)

Lasă un comentariu