1 DECEMBRIE 2019, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Trebuie să subliniem faptul că la 1 Decembrie, la Sărbătoarea Zilei Naționale a României, la cea de a 101-a aniversare a Marii Uniri din 1918, fiind și vremea generoasă cu românii, chiar dacă rece, dar complet senină, participarea românilor a fost impresionantă. Așa cum a subliniat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, în acest an a fost participarea cea mai numeroasă la Marea Sărbătoare a românilor târgumureșeni, dar, nu este vorba doar de târgumureșeni, fiindcă au fost mulți participanți sosiți din alte localități ale județului. Evenimentele care s-au petrecut duminică, 1 Decembrie, au

fort organizate de Instituția Prefectului - Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș și Primăria Târgu Mureș. Programul dedicat zilei de 1 Decembrie a început cu o expoziție statică a structurilor locale din sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională. A fost expusă tehnică militară, de intervenție, de transport, armament, aparatură optică, echipamentele și materialele specifice din dotare.

FIBULA DE LA SUSENI

De la ora 9.30, Instituția Prefectului - Județul Mureș a organizat festivitatea de acordare a celei mai înalte distincții a județului, Fibula de la Suseni, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a acordat, la 1 decembrie 2019, Fibula de la Suseni, pentru Rodica Molnar - președintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, și lui Gabriel Pop - militar în cadrul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii" din Târgu-Mureș. Laudatio pentru Rodica Molnar a fost prezentat de dr. Iuliu Moldovan, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș. Laudatio pentru Gabriel Pop a fost prezentat de lt. col. Marian Bârsan, comandantul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii" din Târgu-Mureș, prima unitate de forțe pentru operații speciale din Armata României.

„Este un militar foarte complet din toate punctele de vedere, cu performanțe naționale și internaționale deosebite". A fost încadrat din anul 2004 în Batalionul 51 Operații Speciale „Vulturii" din Târgu-Mureș.

Acum ocupă funcția de instructor de parașutare pe parașute din categoria „aripă", cu peste 500 de salturi militare cu parașuta „aripă" și peste 3.000 de salturi cu parașuta în domeniul parașutismului civil, unde deține numeroase titluri de campion al României și al Europei de Est. Lt. col. Marian Bârsan a mai precizat despre Gabriel Pop că a participat și la multe misiuni specifice în afara țării, în diferite teatre de operații unde România a avut și are dislocate contingente de militari, precum și că este multiplu câștigător al titlului național la parașutism militar, la precizia aterizării, respectiv, „este militarul care a purtat în zbor deasupra Târgu-Mureșului drapelul național cu ocazia ceremoniilor organizate cu prilejul Zilei Independenței României și a Zilei Naționale".

CEREMONIA MILITARĂ ȘI RELIGIOASĂ

Cu începere de la ora 10.45, în Piața Victoriei a aut loc ceremonia militară și religioasă. Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, după ce a trecut în revistă Garda Militară de Onoare și s-a intonat Imnul de Stat al României, un soldat, parașutist militar, a adus drapelul tricolor din înaltul cerului. La vârsta de 44 de ani, și de 16 ani fiind parașutist miliar, are peste 600 de salturi, cu 6 tipuri de parașute, din zeci de tipuri de avioane.

Drapelul fost apoi preluat de 8 studenți la Medicină Militară din cadrul UMFST Târgu-Mureș și purtat în ritmul marșului „Onor la drapel". În continuare, un sobor de preoți, în frunte cu preacucernicul părinte protopop Olimpiu Zăhan, a oficiat un Te-Deum religios, apoi profesoara a urmat alocuțiunea despre însemnătatea zilei, rostită de Maria Cazan, inspector școlar de limba și literatura română la Inspectoratul Școlar Județean „...România este parte a arhitecturii noastre românești. Să păstrăm într-un colț de cer albastru sufletul românesc, care s-a scăldat în bucuria și frumusețea acestei zile…". Adrian Chira, băiețelul de 6 ani, care a devenit „soldat", „mascota" militarilor târgumureșeni, a recitat o poezie patriotică. A urmat la cuvânt dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, care, cu o alocuțiune ceva mai acidă, și-a exprimat nemulțumirea față de politicile actuale, cu politicieni care își permit să dispună de soarta națiunii și averea țării ca de propria lor avere. A urmat vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu, și prefectul județului Mureș, Mircea Dușa. Spre încheierea ceremonialului militar, din înaltul cerului au prezentat salutul și onorul aeronave din dotarea Forțelor Aeriene Române, avioane MIG 21 Lancer și elicoptere IAR 330 Puma Socat. Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Soldatului Român din partea Parlamentului României, a Instituției Prefectului, a Consiliului Județean Mureș, a Primăriei Târgu-Mureș, a Garnizoanei Târgu-Mureș și a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și a mijloacelor de transport din dotare pentru operațiuni speciale. Muzica Militară a fost asigurată de Fanfara Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu", iar programul manifestărilor a fost prezentat de comandantul Garnizoanei Târgu-Mureș, lt.col Sergiu Colceriu. În final, Piața Victoriei din Târgu-Mureș, inundată de drapele tricolore românești, a devenit scena pe care s-a încins „Hora Unirii", poate ca niciodată până acum, numeric vorbind, spre încântarea oficialităților locale și județene. În acest an, la acest ceremonial militar și religios de la Târgu-Mureș, dedicat Zilei Naționale a României, au participat peste 10.000 de români.

SPECTACOL FOLCLORIC ÎN SALA MARE A PALATULUI CULTURII

Începând cu ora 12, în organizarea Consiliului Județean Mureș a avut loc, în Sala Mare a Palatului Culturii, concertul de folclor denumit „Uniți sub Tricolor", spectacol care a putut fi urmărit și pe un ecran amplasat în holul de la parterul Palatului Culturii, cât și la un altul, amplasat în exterior, la intrare. Sărbătoarea Marii Uniri a fost organizată de Asociația Culturală „Grai Ardelean" și Consiliul Județean Mureș. Evenimentul a fost deschis de alocuțiunea vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu, care s-a dovedit impresionat de faptul că sala a devenit arhiplină. Pe scenă au evoluat Radu Ciordaș, Nicoleta Voica, Laura Lavric, Ciprian și Mihaela Istrate, Ioan Cristian Țăran, Ina Todoran și Ovidiu Furnea. Orchestra Ansamblului „Mureșul", condusă de maestrul Zoli Bambo, a asigurat suportul muzical pentru toate momentele artistice prezente în spectacol, corpul de balet al ansamblului, condus de coreograful Florin Cerghedi, cât și solistele Leontina Pop, Dorina Oprea, Maria Neag, Dorina Grad și Maria Sântean Faghiura. A urcat pe scenă, în timpul programului, și soldatul Adrian Chira, băiețelul de 6 ani, care a recitat din nou poezia de la ceremonialul militar din Piața Victoriei.

OLD SCHOOL, NEW SCHOOL

De la ora 15, în Sala Mică a Palatului Culturii s-a desfășurat un program interactiv destinat copiilor și intitulat „Old school, new school", protagoniști fiind Adrian Despot, Bogdan Rațiu și Ștefan Pălărie.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, 1 DECEMBRIE: UNIRE, BUCURIE, ROMÂNIE!

Cu acest titlu generic s-a desfășurat spectacolul folcloric, cu începere de la ora 18, organizat de Primăria Târgu-Mureș, care s-a desfășurat pe scena ridicată în Piața Victoriei, în fața Primăriei Târgu-Mureș. Au evoluat interpreții Aurel Tămaș, Ovidiu Homorovean, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Mihaela și Ciprian Istrate și Ansamblul Folcloric „Spice mureșene". A recitat actorul Dan Rădulescu. A fost așa cum a trebuit să fie: o zi frumoasă, însorită, de neuitat, pentru toți românii.

 

 

Lasă un comentariu