SALARIUL MINIM BRUT, ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a fost lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Proiectul de act normativ supus consultării prevede ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 2.230 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, față de 2.080 lei în prezent, ceea ce reprezintă o creștere de 7,2% față de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va crește anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

„Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două ședințe ale Consiliului Național Tripartit, în 26 noiembrie și 3 decembrie 2019, și dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul MMPS.

Pentru stabilirea salariului minim, s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice", precizează MMPS.

Proiectul de hotărâre prevede și faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în care nu sunt incluse și sporurile și alte adaosuri, se menține la 2.350 lei lunar.

***

Propunerile, sugestiile și opiniile celor interesați pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro, până în 12 decembrie 2019.

Lasă un comentariu