AU FOST IDENTIFICATE REȚELELE DIN CREIER CARE CRESC RISCUL DE SINUCIDERE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge, citați de descopera.ro, susțin că au identificat rețelele-cheie din creier care interacționează și duc la creșterea riscului unei persoane de a se gândi la sinucidere sau de a avea o tentativă de suicid.

„Imaginați-vă că avem o afecțiune despre care știm că a ucis aproape un milion de persoane pe an, un sfert dintre aceștia cu vârste sub 30 de ani, și totuși nu cunoaștem nimic despre motivul pentru care unii indivizi sunt mai vulnerabili la această boală. Știm foarte puține despre ce se întâmplă în creier, de ce există diferențe în funcție de sex și ce anume îi face pe tineri să fie mai vulnerabili la suicid.

În studiul nostru, am analizat literatura de specialitate din ultimele două decenii referitoare la studii imagistice privind gândurile și comportamentul suicidar. Am analizat 131 de studii, care au cuprins peste 12.000 de indivizi, și modificările structurii și funcțiilor creierului ce ar putea contribui la creșterea riscului de suicid al unei persoane.

Astfel, au fost identificate două rețele neurale (și conexiunile dintre acestea) ce par a juca un rol important în acest sens. Una dintre rețele implică zone situate în partea anterioară a creierului, cunoscute sub numele de cortexul prefrontal ventral medial și lateral și conexiunile acestora cu alte regiuni ale creierului implicate în emoții. Modificările survenite la nivelul acestei rețele pot conduce la gânduri negative în exces și dificultăți în reglarea emoțiilor, stimulând gândurile suicidare.

A doua rețea identificată implică regiuni cunoscute sub numele de cortexul prefrontal dorsal și girusul frontal inferior. Modificările survenite în această rețea pot influența tentativa de suicid, parțial din cauza rolului pe care îl are în luarea deciziilor, generând soluții alternative la probleme și controlând comportamentul.

În cazul în care ambele rețele suferă modificări la nivel de structură, funcție sau biochimie, se poate ajunge la situații în care un individ are o atitudine pesimistă legată de viitor și nu este capabil să își controleze gândurile, ceea ce poate duce la un risc ridicat de suicid.

Analiza oferă dovezi ce promit un viitor plin de speranță în ceea ce privește găsirea unor modalități noi și îmbunătățite pentru reducerea riscului de sinucidere. La nivel mondial, mor prin sinucidere aproximativ 800.000 de persoane pe an, aceasta fiind a doua cauză de deces în rândul adolescenților și tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani", atrag atenția oamenii de știință.

 

Lasă un comentariu