COMUNICAT DE PRESĂ

Ne adresăm dumneavoastră, pentru a trage un semnal de alarmă, dar și pentru a ne ajuta în comunicarea cu anumite personaje către care căile de adresare nu ne sunt accesibile.

MOTIVUL:

În calitate de profesioniști, care reprezintă principalele servicii medicale de urgență din România (Unități pentru Primirea Urgențelor, SMURD și Servicii Publice de Ambulanță), în contextul situației create de afirmațiile referitoare la posibila demitere a domnului dr. Raed Arafat și riscurile care pot deriva de aici.

CONTEXT:

Sistemul de Asistență Medicală de Urgență și Prim-Ajutor Calificat este o structură integrată cu rol strategic. Funcționarea sistemului se bazează pe colaborarea dintre structuri ale Ministerului Sănătății, ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și ale autorităților locale, iar scopul major este salvarea vieții și îngrijirea suferinței de orice fel a cetățenilor. Dezangrenarea oricărui element din cadrul acestei structuri complexe, cu multiple și esențiale relații de interdependență, poate duce la pierderi de vieți omenești.

În cadrul acestui Sistem, format din Unități Primire Urgențe, SMURD, Compartimente Primire Urgențe și Servicii Publice de Ambulanță, Servicii Publice Salvamont - lucrează medici primari, specialiști și rezidenți în Medicină de Urgență, Anestezie și Terapie Intensivă, Pediatrie și Medicină de Familie/Generală, asistenți medicali, paramedici, piloți, subofițeri și ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului General de Aviație, salvatori montani. Reprezentând temelia sistemului, acești profesioniști au beneficiat de o bază materială și logistică, de o structură educațională complexă care a fost dezvoltată pe parcursul a 25 de ani pe baza unei matrice de competențe operaționale, de cooperare și comandă.

Anual, unul din zece români a beneficiat de intervenția echipelor Serviciilor județene de ambulanță, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și SMURD. Anual, unul din cinci români a fost tratat în Structurile de Primire Urgențe UPU/ CPU. Aceste date demonstrează faptul că mai mult de 20% din populația României a avut nevoie și a beneficiat, anual, de asistența oferită de Sistemul Medical de Urgență și Prim-Ajutor Calificat prin profesioniști cu experiență care aplică concepte de lucru moderne validate la nivel intern, european și internațional.

Valoarea Sistemului este mult mai mare decât suma valorii fiecăruia dintre oamenii care activează în structura lui. Cu toate acestea, experiența ne-a demonstrat că acest concept este adevărat doar în condițiile unei coordonări unice și profesioniste. Acest sistem de coordonare trebuie să fie validat atât în situațiile comune, de zi cu zi, dar și în cele majore de criză profundă. România beneficiază deja de un astfel de sistem de coordonare, iar acest lucru nu trebuie nici uitat, nici neglijat și nici distrus.

Rolul dr. Raed Arafat a început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgență care punea siguranța și viața pacientului în centrul atenției acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflați în suferință.

SITUAȚIA ACTUALĂ

Amenințări constante la adresa sistemului de urgență au început să apară în perioada anilor 2011-2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale. Atracția fondurilor potențial disponibile, mirajul implicațiilor comerciale în sistemul de urgență, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea și coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat.

Pentru ca acest sistem să funcționeze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare, ci și identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproșează, și nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca și cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voința celor care nu au înțeles sau nu înțeleg aceste mecanisme. Practic, în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveți dubii? Căutați în sertarele Ministerelor pe care le evaluați, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate.

Amploarea acestor amenințări, mai mult sau mai puțin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă și la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte, faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte, faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoștințe de bază despre funcționarea a ceea ce încearcă să distrugă. Amenințarea demiterii dr. Raed Arafat înainte de finalizarea unor anchete sau audituri de către neprofesioniști (a rămas celebră acuzația Corpului de Control al prim-ministrului, de acum câțiva ani, prin care sunt criticate echipele de intervenție de la Clubul Colectiv pentru că au făcut resuscitarea pe asfalt, deși ghidurile de specialitate si practica exact asta recomandă), realizarea unor auditări a căror teme se modifică de trei ori într-o săptămână, apariția unor pseudo-oferte din domeniul privat cu pseudo-soluții, sunt doar câteva din aberațiile acestor jocuri care au un singur rol: cel de a satisface nevoi economice sau comerciale ale unui grup de oameni care nici măcar nu sunt capabili să ia o decizie, ascunzându-se în spatele unor așa-zise “analize” sau “evaluări”.

Dar, adevărul este că, nici nu înțelegem ce i se reproșează. Care sunt acele lucruri, acțiuni sau non-acțiuni de care se face vinovat și cine sunt cei care i le impută lui Raed Arafat? Unde a greșit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiștilor să se pronunțe. De ce nu profesioniștii din sistem sunt cei care sunt ascultați, ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaștere și de a schimba fără un fond?

În final, poate că nu este vorba despre OMUL Raed, ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toți acești ani. De toți cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcționează exclusiv pentru binele celor aflați în suferință. Și nu suntem puțini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el, dar mai ales conceptul, ideea și funcționarea sistemului. Nu uitați că este atât munca, dar și viața noastră.

Stimați domni și doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani, dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veți pune în loc? Încercați să explicați acest lucru cetățenilor României. Încercați să descrieți prin ce mecanisme va funcționa acest sistem pe care nu l-ați înțeles și nu îl veți înțelege decât dacă îndepliniți una din două condiții: fie faceți parte din el cu trup și suflet, fie beneficiați de el pentru trup și suflet.

Dacă nu puteți, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsați să ne vedem de treabă alături de Raed.

În caz contrar, ne rezervăm dreptul la acțiuni de protest care, fără a afecta pacienții care se adresează sistemului de urgență, să sublinieze încă o dată faptul că și ceea ce avem noi de spus este important.

Acest document a fost semnat prin acord electronic, în numele angajaților serviciilor pe care le conduc de către:

dr. Angel TRIFAN - medic șef UPU-SMURD GALAȚI

dr. Mihai GRECU - medic șef UPU-SMURD Timișoara

dr. Anca TELEHUZ medic șef UPU-SMURD Ialomița

dr. Gabriela CHITOSCA - asistent șef UPU-SMURD Piatra Neamț

dr. Marius PASCU - medic șef UPU-SMURD Pitești

dr. Elena CORHAN - medic șef UPU-SMURD Tulcea

dr. Claudia JIANU - Medic șef UPU- SMURD Dr. Tr. Severin

prof. univ. dr. Diana CIMPOEȘU - medic șef UPU-SMURD Iași

dr. Bogdan VÎLSAN - medic șef UPU Giurgiu.

VASS Hajnal - asistent șef UPU-SMURD Târgu-Mureș

dr. Paul - Bogdan CSILLAG - medic coordonator SMURD Sibiu

dr. Mirela NISIPEANU - medic șef interimar UPU-SMURD Slobozia

dr. Mihaela ROADEVIN - medic șef UPU-SMURD Brăila

dr. Viorica GHEORGHITĂ - medic șef UPU-SMURD Călărași

dr. Cristina VECERDI - medic șef UPU-SMURD Brașov

dr. Brindusa PAVLIDIS - medic șef UPU-SMURD Piatra Neamț

dr. Elena PETRISOR - medic șef UPU “Gr. Alexandrescu” București

dr. Diana DOBRIN - medic șef UPU Elias București

dr. Valeria FILIMON - manager SAJ Hunedoara

Narcisa BALINT - manager SAJ Sălaj

Liliana MATECIUC- manager SAJ Botoșani

Dan Constantin PĂDUREANU - manager SAJ VÂLCEA

Veres GERO - asistent șef SAJ Mureș

dr. Gabriela NOTARIUS - manager SAJ Satu Mare

dr. Ioan IVANICI - manager SAJ Mureș

dr. Horia SIMU - manager SAJ Cluj

dr. Leonida IANCU - manager general SAJ Timiș

dr. VITALIE BEȚIȘOR - manager S.A.J. VRANCEA

dr. Annabella MUZSI - manager general interimar SAJ BN

ec. Marius MANEA - SAJ Călărași

dr. Raveca NICOARĂ - manager SAJ Arad.

dr. Călin GANEA - director medical SAJ BN

dr. Lhuana ZISSU manager SAJ Buzău

dr. Marilena-Doina LEUȘTEAN - manager General SAJ MH

dr. Mateciuc CONSTANTIN - SAJ Botoșani

Liliana DOHOTARIU - asistent șef SAJ Timiș

dr. Aurel CRISAN - medic șef UPU - SMURD Alba

dr. Denis STĂNESCU - medic șef UPU “M. S. Curie” București

dr. Monica PUTICIU - medic șef UPU-SMURD Arad

dr. Kacso JOLAN - medic șef Miercurea-Ciuc

dr. Rodica TUDORAN - medic șef UPU-SMURD Constanța

Constantin PRISCĂ - asistent șef UPU SMURD Bihor

dr. Silvia NICA - medic șef UPU SUUB

dr. Odette PANĂ - medic șef UPU SMURD Ploiești

dr. Bogdan POP - medic specialist, director general adjunct DSU DGMUM

Mihaela SLAVILA - asistent șef UPU Elias București

Mihaela SIRBU - asistent șef UPU-SMURD Reșița

dr. Călin ALEXANDRU-DSU

dr. Adrian ZOICAN - medic șef UPU-SMURD Buzău

dr. Maria SALANTA - medic șef UPU-SMURD Mureș

Maria GHEORGHE - asistent șef UPU-SMURD Pitești

Mihaiela HRECENIUC - asistent șef UPU-SMURD Suceava

Tamara Baciu - asistent șef UPU-SMURD BUZĂU

dr. Ecaterina Buzău - medic șef UPU Slatina

dr. Raluca Tat - medic șef UPU - SMURD Cluj

Rodica Bratu - asistent șef UPU “Grigore Alexandrescu” București

dr. Adriana Moldovan - medic șef UPU-SMURD Satu Mare

Monica Trifan-Lefter - asistent șef UPU-SMURD Tulcea

Marola Zoica - asistent șef UPU SMURD Galați.

Peter Anna-Maria - asistent șef UPU-SMURD Miercurea Ciuc

Szakacs Marta - asistent șef UPU-SMURD Cluj

Cristea Viorel - asistent șef UPU-SMURD Slobozia

Nicoleta Peres - asistent șef UPU-SMURD Satu Mare

Margareta Gancea - asistent șef UPU M.S. Curie București

conf. dr. Cristian Boeriu - UMFST Târgu-Mureș

dr. Cuculici George - medic șef UPU ILFOV

Adriana Nea - asistent șef UPU ILFOV.

dr. Liviu Cîrlan - medic șef UPU-SMURD Suceava.

dr. Dana Dincă - medic șef UPU-SMURD Focșani

Lidia Zăncescu - asistent șef UPU-SMURD Focșani

Anișoara Borbely - asistent șef UPU-SMURD Timișoara

Maria Răsunoiu - asistent șef UPU-SMURD Alba

dr. Elena Bilbor - medic șef UPU SMURD Bacău

dr. Florentina Lehănceanu medic șef UPU Bagdasar Arseni

Mariana Lazăr - asistent șef UPU Călărași

Mihaela Maxim - asistent șef UPU-SMURD Iași.

dr. CARMENA NICOLETA PISERU - medic șef UPU SMURD VASLUI

dr. Mihai Iuhas - medic șef UPU SMURD Zalău

Elekes Mirela asistent șef UPU-SMURD Zalău

Mihaela BOLOCAN - asistent șef UPU - SMURD PLOIEȘTI

Ovidiu Cătălina - asistent șef UPU-SMURD Craiova

Valentin Habor - asistent șef UPU-SMURD BISTRIȚA

Vintilescu Gheorghe - asistent șef UPU-SMURD TG. JIU

Diana Ionescu - asistent șef UPU -SMURD Giurgiu

Sonica Rotam asistent șef UPU-SMURD Vaslui.

dr. Vâlcu Dumitru - manager SAJ Tulcea

Marinela Prina - manager SAJ Olt

dr. Aurelia Luana Stan - director medical SAJ Călărași

Viorica Dobrescu - asistent medical DSU

dr. Mihai Polinschi - manager SAJ Galați.

Neculai Lupașcu - asistent șef SAJ Botoșani

Jr. Constantin Mitroi - manager SAJ Gorj

Vavilia Munteanu - asistent șef SAJ Tulcea

Aurora Popa - manager SAJ Vaslui

dr. Albu Dorice - manager SAJ Neamț

dr. Alexandru Ilieș - director medical SAJ MM

Marinela Sârbu - asistent sef SAJ Galați

dr. Cristian Gîngioveanu - manager general SAJ Dolj

Ciprian Păcurar - asistent șef SAJ Bistrița-Năsăud

dr. Marius Sulutiu - manager General SAJ Alba

Jr Ligia Micle manager SAJ MM

Cristian Cimpoi - manager general SAJ Covasna

ec. Gabriela Lupu-Șerban - manager general SAJ Giurgiu

dr. Liciniu Venter - manager SAJ Bihor

Popovits Eva - asistent șef SAJ Covasna

Ramona Nemet - asistent șef SAJ Satu Mare

dr. Constantin Popescu - SAJ Sibiu

Duta George As șef SAJ Prahova

dr. Ipatie Madalin - manager SAJ Prahova

dr. Aura Crețu Manager general SAJ Bacău

dr. Ioana Tamas director medical SAJ Sălaj

Nicoleta Meauta - asistent șef SAJ Vrancea

Miron Popescu - asistent șef SAJ Dolj.

dr. Dehelean Carmen - director medical SAJ Timiș

dr. Irimia Doru - director Medical SAJ Cluj

Diana Vasile - manager SAJ Teleorman

dr. Vasile Costin - director Medical SAJ Vrancea

dr. Alex Lazareanu - SAJ Suceava

dr. Alin Dinu - director Medical SAJ Olt.

ec. Gheorghe Mihail - Manager SAJ Dâmbovița

Sandu Daniel Rîpă - asistent șef SAJ IAȘI

dr. Mihaela Abălașei - director medical SAJ Suceava

Cristina Breazu - asistent șef SAJ MH

dr. Constantin Radu Calistru - manager general interimar SAJ IAȘI

dr. Peter Szilărd - manager general SAJ Harghita

dr. Domokos Ivân - director medical SAJ Harghita

dr. Ovidiu Rus - medic șef UPU-SMURD Bistrița

dr. Daniel Nour - medic șef UPU Pediatrie SCUC Cluj-Napoca

dr. Alina Babeu - medic șef UPU Spital de Copii Timișoara

Mihai Gabrian - asistent șef UPU-SMURD Arad.

Ileana Constantinescu - asistent șef UPU Slatina

dr. Florin Nicolae - medic șef UPU-SMURD Vâlcea

Ovidiu Olea - asistent șef UPU-SUUB

Irina Neagu - asistent șef UPU-SMURD Constanța

Ileana Sandor - asistent șef UPU SMURD Petroșani.

Ramona Motoasca - asistent șef UPU-SMURD Brașov

Gianina Marina Popovici - asistent șef UPU-SMURD Bacău

dr. Eugen Sârbu - medic șef UPU-SMURD Reșița

dr. Hadrian Borcea - medic șef UPU-SMURD Bihor

 

 

Lasă un comentariu