TÂRG DE CRĂCIUN SUB SIGLA PROIECTULUI ERASMUS+ “DIFERIȚI, DAR ÎMPREUNĂ”

Distribuie pe:

Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” încheie primul semestru al anului școlar 2019-2020, așa cum l-a început, într-o notă de entuziasm creator, cu propuneri de activități incitante, derulate sub semnul proiectului educativ Erasmus+KA229 “Different, but together”. Este vorba de un proiect câștigător, care a obținut finanțare europeană la selecția din vara acestui an, liceul nostru având marea responsabilitate și onoare de a coordona, pe durata următorilor doi ani școlari, proiectul dedicat multiculturalității, având ca partenere patru licee din patru țări europene: Italia, Cehia, Turcia și Grecia.

Dacă ar fi să facem un bilanț, cuvântul de ordine ar fi emulația, stârnită în jurul demarării activităților extrașcolare cuprinse în proiect, așa încât un mare număr de cadre didactice și elevi și-au provocat limitele, pe durata întregului semestru, decorând liceul cu fanioane, realizând panouri și colțuri tematice în spiritul proiectului Erasmus, participând la sesiuni de e-twinning, diseminând informațiile despre obținerea finanțării europene în media scrisă, mediul online și în sesiuni științifice și, nu în ultimul rând, organizând un târg de Crăciun inedit, fiecare țară inclusă în proiect fiind reprezentată prin ceea ce-i conferă identitate gastronomică. Târgul, organizat joi, 12 decembrie, s-a derulat pe două paliere. Etajul I al școlii noastre s-a transformat într-un târg de produse tradiționale românești, obicei devenit deja tradiție, elevii preparând deserturi autohtone și punând în vânzare conserve din cămările proprii - zacuscă, o mare varietate de dulceață și compoturi. Festinul autohton a fost dublat, în holul din fața sălii profesorale, de unul Erasmus+, care a și dat nota de inedit a acestei ediții a târgului. Clasele a IX-a au pregătit bucate cu specific italian - paste, bruschete, pizza, clasele a X-a au etalat câteva preparate din deliciile culinare ale Greciei, clasele a XI-a au expus preparate specifice Cehiei, impresionând, printre altele, cu un tort Medovik, iar claselor a XII-a le-a revenit ademenirea vizitatorilor cu șaorma, halva, baclava, batoane cu susan, care de care mai gustoase, specifice Turciei.

Atmosfera excelentă, sociabilitatea elevilor, deliciile achiziționate și degustate, întâlnirea cu tradițiile culinare ale celor patru țări partenere din proiectul Erasmus și gândul că fondurile rezultate în urma vânzării produselor expuse vor primi o destinație nobilă, caritabilă,în prag de sărbători, au transformat evenimentul din acest an într-o reușită deplină. Încă de la demararea târgului, cu trei-patru ani în urmă, elevii Liceului Tehnologic “Gheorghe Șincai” au întâmpinat cu maturitate și deplină înțelegere inițiativa donării sumei strânse, de fiecare clasă, din vânzarea produselor expuse, unor instituții de asistență socială și familii defavorizate. Însoțind-o pe dna prof. Comșa Lucreția, coordonatoarea activităților de voluntariat la nivelul școlii noastre, în vizitele la aceste instituții sau la familii particulare cu risc social, în calitate de colindători, elevii noștri au văzut că doar compasiunea față de celălalt, aflat în nevoie, împlinește bucuria sărbătorilor. Zicala “dar din dar se face rai” va fi pusă în practică și în acest an, căci vor avea din nou ocazia să vadă chipurile luminate de bucurie ale vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități care beneficiază de îngrijire la Centrul de Asistență Socială “CITO” din Căpușu de Câmpie, ale copiilor de la Grădinița din satul Ormeniș și ale membrilor celor două familii din același sat, cărora le vor oferi o mână de ajutor prin donația făcută cu generozitate și le vor duce vestea bună a Nașterii prin colind.

Felicitări tuturor elevilor și profesorilor care s-au “jucat” atât de frumos de-a târgoveții și mult succes în derularea celorlalte activități Erasmus+. Acestea se anunță tot mai interesante din semestrul al II-lea, căci vor începe mobilitățile spre țările partenere. Motive întemeiate pentru a vă ține la curent cu experiențele educative din comunitatea Erasmus+, atât ale elevilor, precum și ale profesorilor liceului nostru și, de ce nu, ale colegilor noștri din cadrul celor patru licee partenere.

 

Lasă un comentariu