E IMPORTANT SĂ ÎNVĂȚĂM CUM NE EDUCĂM TINERII - INCENDIILE DIN AUSTRALIA SUNT PROVOCATE DE PIROMANI

Distribuie pe:

Pe site-ul periscope.ro, Emil Borcean publică cu titlul “Numeroase focuri din Australia au fost provocate de incendiatori” și ne face o prezentare în baza rapoartelor de presă, apoi o retrospectivă parțială, preponderent din presa australiană și în încheiere o analiză, din noiembrie 2019, a criminologistului Paul Reed de la Universitatea Monash din Melbourne. Vă prezentăm acest studiu care dezvăluie fapte incredibile.

Raport de presă din 29 noiembrie 2019 - Un pompier voluntar a fost acuzat de stârnirea unui incendiu, cu ocazia crizei fără precedent a incendiilor care au cuprins o bună parte din Australia. Conducerea pompierilor spune că incendiul provocat la sud de Sydney a fost o “trădare supremă” a echipajelor de urgență care își riscau viața pe prima linie. Ei au afirmat că acest act ar putea mânji reputația întregului serviciu. Anchetatorii sunt de părere că suspectul, un adolescent, a aprins focurile și apoi s-a întors mai târziu la echipa sa, ca parte a atribuțiilor sale de pompier voluntar. Zeci de incendii continuă să ardă în statele Queensland și New South Wales, unde peste 50 de persoane au fost acuzate de incendiere premeditată, începând din august. Alți 150 de suspecți sunt intervievați de anchetatori. Peste 2 milioane de hectare de pământ, inclusiv suprafețe vaste de pădure, au fost pârjolite în această criză din estul Australiei. Sute de case au fost distruse, iar șase persoane au murit. Institutul australian de criminalistică a estimat că aproximativ jumătate din incendiile națiunii sunt fie acțiuni premeditate, fie sunt considerate ca atare. Majoritatea infractorilor sunt bărbați, iar mulți sunt copii. A fost întreprins un efort susținut de a determina motivațiile acestor piromani și o concluzie este aceea că unii au fost victime de abuzuri sexuale sau fizice. “De obicei, sunt marginalizați, sunt tulburați psihic. Se crede că au o inteligență foarte scăzută, dar bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că noi îi prindem doar pe cei care au inteligență scăzută”, a spus Paul Reid, un criminalist de la Universitatea Monash. “Au tendința de a suferi de depresie profundă și sunt foarte neîndemânatici din punct de vedere social. De obicei au un istoric de consum de droguri și violență”. Piromanii sunt responsabili de provocarea a mii de incendii în Australia, în fiecare an, și se pot confrunta cu pedepse lungi de închisoare dacă sunt găsiți vinovați. Totuși, condamnările sunt rare, deoarece probele sunt adesea distruse de incendiu, iar martori sunt puțini sau deloc. 14 noiembrie 2019 - Reportaj australian de știri despre un adolescent care a fost reținut de autorități și acuzat de provocarea unui incendiu care a distrus 14 gospodării în zona centrală a statului Queensland. Din reportaj: “Începând cu luna septembrie, în Qeensland s-au produs peste 200 de incendii care sunt considerate suspicioase, iar 66 de persoane au fost reținute de poliție.”

Raport de presă din 20 decembrie 2019 - Aproape 100 de persoane au declanșat, în mod intenționat, incendii în Queensland, care au distrus numeroase case și au mistuit mii de hectare de savană și pădure. Aproximativ 65 de incendii continuau să ardă vineri, în tot statul, depășindu-le în număr pe cele 55 semnalate joi, în timp ce pericolul se agravează pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul săptămânii. În timp ce pompierii rămân într-o stare de alertă ridicată, poliția a dezvăluit că 103 dintre incendiile distructive care au afectat Queensland, începând din septembrie, au fost stârnite în mod deliberat. Cifrele obținute de Australian Associated Press dezvăluie că 98 de persoane - 31 adulți și 67 tineri - au fost puse sub acuzare de poliția din Queensland pentru declanșare intenționată de incendii. S-a constatat că un adolescent, în vârstă de 16 ani, a provocat un incendiu care a ars 14 case din centrul statului Queensland. Tânărul a fost pus sub acuzare conform cu legislația Youth Justice Act din Queensland. Alți doi adolescenți, în vârstă de 14 și 15 ani, au fost acuzați de punerea în pericol a proprietății prin incendiu, datorită unui foc care a distrus două case și a cauzat refugierea a sute de persoane. Peste 120 de incendii se află în stadiul de investigare și mai multe persoane ar putea fi acuzate de inițierea acestora.

Iată o retrospectivă parțială, preponderant din presa australiană, a incendiilor declanșate de piromani

Trei adolescente au fost arestate pentru incendierea premeditată a câmpurilor acoperite cu tufișuri și iarbă, în urma a 13 focuri pe care poliția le consideră a fi fost cauzate în mod intenționat pe coasta nordică a provinciei New South Wales. Fetele, în vârstă de 12, 13 și 14 ani, au fost arestate miercuri, în localitatea South Kempsey, de către ofițerii de la Strike Force Tronto, o unitate înființată pentru cercetarea incendiilor. Nimeni nu a fost rănit datorită acestor incendii, care au distrus pajiștile înainte de a fi controlate de pompierii din mediul rural. Adolescentele vor fi tratate în conformitate cu Legea Tinerilor Infractori.

24 august 2019 - ABC News

Luni, în jurul orei 17, poliția a localizat un băiat în vârstă de 12 ani din Queensland, care a declanșat un incendiu în mod intenționat, datorită căruia au ars o porțiune de savană și o parte a unei instalații de depozitare din Slacks Creek, Logan. Băiatul se afla cu un grup de tineri pe câmpul din apropierea străzii Kingston, în spatele parcului Woodridge Skate Park, când a inițiat incendiul care s-a extins rapid într-o instalație de depozitare din apropiere, distrugând un gard, două containere de transport și conținutul acestora. Poliția spune că băiatul va intra sub incidența prevederilor Legii Justiției pentru Tineret. Alte două fete, în vârstă de 14 ani, cooperează cu poliția la anchetele în desfășurare, după ce se presupune că au declanșat, în mod intenționat, un incendiu în savana din Ormeau, pe Coasta de Aur, în această dimineață.

10 septembrie 2019 - News.com.au

Poliția din New South Wales consideră că 12 incendii care au afectat un areal larg de arbuști ar fi putut fi cauzate în mod deliberat de piromani, în contextul focurilor “catastrofale” de marți… Un suspect piroman a fost arestat după o urmărire cu un elicopter Black Hawk al armatei prin Parcul Național Regal, la sud de Sydney. Echipajul care pilota elicopterul, din regimentul 6 de aviație, a văzut un bărbat care “acționa în mod suspicios” în zona de nord a parcului, a informat ziarul The Daily Telegraph. Un incendiu începuse în apropiere. După coordonarea cu poliția, de la fața locului, bărbatul a fost arestat seara târziu și a fost interogat. A fost stabilită o zonă a infracțiunii în apropierea câmpurilor ierboase care au ars în perimetrul Turramurra de Sud, unde poliția investighează originile incendiului, pentru a confirma dacă a fost provocat de un piroman… Autoritățile cercetează și circumstanțele în care au izbucnit mai multe incendii suspecte atât la Katoomba din Munții Albaștri, lângă Berkeley, cât și la Moonbi, lângă Tamworth.

13 noiembrie 2019 - The Australian

Poliția susține că focul de arbuști din centrul provinciei Queensland, care a distrus 14 case, a fost inițiat de un adolescent… Poliția spune că băiatul în vârstă de 16 ani nu a fost acuzat de incendiere premeditată, dar va fi tratat în temeiul Legii privind Justiția pentru Tineret a statului. Incendiul de la Cobraball, în apropiere de Yeppoon, este încă activ, la câteva zile după ce a distrus locuințe, șoproane și mașini.

14 noiembrie 2019 - The Guardian

Săptămâna trecută s-a aflat că incendiul de la Binna Burra care a distrus casa istorică Binna Burra Lodge, din sud-estul provinciei Queensland, a fost declanșat de o țigară aruncată neglijent. Iar focurile izbucnite cu o săptămână mai devreme în hinterlandul zonei Gold Coast se pare că au fost cauzate de o serie de exerciții de tragere cu muniție de război, a admis un purtător de cuvânt al forțelor armate australiene.

20 noiembrie 2019 - ABC News

Poliția a dezvăluit că mai mult de jumătate din cele 18 persoane care au fost reținute în urma recentelor focuri de savană din Queensland sunt copii. De când a fost declarată o stare de urgență în Queensland, pe 9 noiembrie, poliția a declarat că a luat măsuri împotriva a 18 persoane, pe motiv de stârnire deliberată de incendii. Dintre acestea, 10 sunt persoane juvenile, care au fost puse sub acuzare în temeiul Legii Justiției pentru Tineret. În anii 2017 și 2018 au fost acuzați 136 de copii - datorită punerii în pericol a proprietății private prin declanșarea de incendii - însă numai 18 au fost condamnați.

20 noiembrie 2019 - ABC News

O serie de incendii de preerie suspecte din Victoria sunt cercetate de poliție. Un astfel de incendiu care a izbucnit ieri, la ora 15.50, în Glenmore, a pârjolit aproximativ 10 hectare și a fost urmat, la mai puțin de 30 minute, de un alt incendiu suspect, în Marsh Bacchus. Un al treilea foc suspect a izbucnit apoi în Parwan, doar cinci minute mai târziu… Între timp, poliția a acuzat un bărbat în vârstă de 71 ani, pentru că ar fi aprins un foc fără autorizație, la nord-vest de Moruya, pe coasta de sud a provinciei New South Wales, provocând un incendiu care a ars 40 de hectare de preerie și pădure în Wandera State Forest. Un alt bărbat a fost acuzat de provocarea a două incendii lângă Cessnock.

În încheiere, o analiză, din noiembrie 2019, a criminologistului Paul Reed de la Universitatea Monash din Melbourne: O analiză, efectuată în 2015, a imaginilor din satelit a celor 113.000 de incendii din perioada 1997-2009 a confirmat ceea ce se știa de ceva timp - 40% din incendii sunt aprinse în mod deliberat, iar alte 47% sunt accidentale. Aceste statistici se potrivesc, în general, cu datele publicate cu un deceniu mai devreme, conform cărora aproximativ jumătate din totalul incendiilor sunt acte deliberate sau suspectate de premeditare și 37 la sută accidentale. Luate împreună, cele două cercetări ajung la aceeași concluzie: 87% (din incendiile australiene) sunt produse de om… Dacă ar trebui să ghicesc, aș spune că există aproximativ 10.000 de piromani, care se înșiră din partea superioară a provinciei Queensland până în extremitatea cea mai sudică a provinciei Victoria, dar nu toți sunt activi și unii cauzează incendii ușoare în timpul iernii. Cei mai periculoși aprind focuri în cele mai călduroase zile, în general relativ aproape de zone populate și cu ocazia altor incendii, ceea ce sugerează premeditare și intenție criminală. Doar o minoritate admiră distrugerea cauzată, profund fascinați și cuprinși de un sentiment de putere. Alții sunt captivați de emoția haosului și se comportă ca niște idioți impulsivi. În ceea ce privește copiii, ei nu sunt întotdeauna răuvoitori. Copiii și tinerii urmează curba de vârstă a criminalității, în care delincvența crește odată cu atingerea adolescenței târzii. Joaca cu focul este doar unul dintre multe comportamente greșite. Marea majoritate se maturizează pe măsură ce înaintează în vârstă. Văd patru subgrupe, care se suprapun: Jocul accidental cu focul, care scapă de sub control; Victime ale abuzului asupra copiilor - inclusiv abuz sexual - și neîngrijire din partea părinților; copii cu autism și tulburări de dezvoltare; În final, tulburări de comportament de la o vârstă fragedă, care pot fi cu adevărat periculoase.

Lasă un comentariu