VIKTOR ORBAN: “AM FOST LA UN PAS DE A PĂRĂSI PPE”

Distribuie pe:

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi joi Partidul Popular European (PPE), a declarat premierul Viktor Orban într-un interviu radiofonic, potrivit agenției ungare de presă MTI.

Făcând referire la rezoluția de joi a Parlamentului European privind statul de drept în Ungaria și Polonia și la sprijinul larg al PPE pentru aceasta, Orban a spus că motivul pentru care Fidesz a fost atât de aproape de a părăsi PPE a fost faptul că majoritatea acestei familii politice “ne-a trădat”.

El a mai afirmat că eurodeputații francezi, spanioli și italieni din PPE au fost “clar de partea noastră”, iar în dezbatere au susținut că PPE ar trebui să apere Ungaria.

Dacă PPE nu va sprijini Ungaria, “va trebui să lansăm o mișcare europeană creștin-democrată. Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, o rezoluție care atenționează că discuțiile cu Polonia și Ungaria nu au determinat încă aceste țări să se realinieze valorilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană.

În septembrie 2018, Parlamentul European a solicitat Consiliului să acționeze pentru a împiedica autoritățile maghiare să încalce valorile fondatoare ale UE. Eurodeputații erau preocupați în principal de independența judiciară, libertatea de exprimare, corupția, drepturile minorităților și situația migranților și a refugiaților.

Partidul lui Orban, Fidesz, a fost suspendat anul trecut din PPE în urma criticilor Bruxellesului la adresa Budapestei privind situația statului de drept și măsurile împotriva migrației.

PPE a anunțat că va trimite un grup de “înțelepți” pentru a investiga situația din Ungaria și pentru a decide dacă mai păstrează Fidesz în rândurile acestui partid european, proces pe care noul președinte al PPE, Donald Tusk, speră să-l încheie până la finele lunii ianuarie.

Lasă un comentariu