24 IANUARIE 1859 - PAGINĂ ISTORICĂ ÎN TRECUTUL NEAMULUI ROMÂNESC

Distribuie pe:

În fiecare an, apropierea zilei de 24 Ianuarie prilejuiește organizarea unor evenimente la Școala Gimnazială Tăureni. Prin activitățile dedicate istoriei naționale, se dorește educația și dezvoltarea componentei afective și volitiv-acționare a personalității școlarilor, sensibilizarea față de evenimentele naționale derulate de-a lungul timpului, încurajarea și stimularea interesului pentru lumea miraculoasă a istoriei.

„Succesul înregistrat în derularea unor proiecte educaționale în școala noastră, pe parcursul anilor, a determinat marcarea și organizarea unor manifestări culturale prin care punctăm sărbătorile românilor, unul dintre ele fiind cel dedicat Zilei Naționale a României, precum și Unirii Principatelor Moldovei și Țării Românești, înfăptuită la 24 Ianuarie 1859", susțineau inițiatorii.

Momentul dedicat zilei de 24 Ianuarie a debutat cu intonarea Imnului României, de către participanți. A continuat cu un discurs susținut de dl director prof. Dobrău Vasile, apoi cu o prezentare PPT a Micii Uniri de la 1859, de către prof. înv. primar Iuoraș Corina, organizatorul manifestării.

Elevii au reținut principalele aspecte legate de acest mare eveniment din spațiul carpatic: derularea acțiunilor premergătoare zilei de 24 Ianuarie 1859, personalitățile vremii, imaginile vremii (delegațiile participante, adunările festive, însemnele naționale ale vremii). S-au punctat unele aspecte referitoare la această zi istorică, unică în istoria poporului român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale", urmând ca, ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu să propună, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Elevii au fost chemați să transpună în limbaj artistic elementele naționale (drapelul și conturul țării). S-a dorit stimularea creativității artistice a elevilor, realizarea unor lucrări în concordanță cu evenimentul.

În această atmosferă de sărbătoare, elevii au încins o horă, având ca fundal muzical melodia cântecului „Hora Unirii".

Implicarea cadrelor didactice în educarea patriotică a elevilor este o datorie față de cei care au împlinit visul de veacuri al românilor.

Prin aceste activități, elevii au ocazia de a cunoaște semnificația și importanța istorică a zilei de la 24 Ianuarie 1859, ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire, care a fost și rămâne pagină sublimă a istoriei românești.

24 Ianuarie rămâne fapta istorică a națiunii române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, spunea prof. Vasile Dobrău, directorul Școlii Gimnaziale Tăureni.

Lasă un comentariu