RENUNȚAREA LA FUMAT PERMITE ÎNSĂNĂTOȘIREA CELULELOR CANCEROASE PULMONARE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Londra, citați de descopera.ro, susțin că plămânii au o capacitate „aproape magică" de a repara mutațiile canceroase cauzate de fumat, însă doar în cazul celor care se lasă de acest viciu.

„În studiul nostru, am descoperit că unele celule rămân sănătoase și au capacitatea de a reface plămânii într-o anumită proporție, chiar și cei care au fumat un pachet de țigări pe zi, timp de 40 de ani, beneficiind de acest miracol, dar numai dacă renunță la un moment dat la viciu, permițând intervenția unor asemenea celule.

Celulele plămânilor suferă mutații pe scară mare înainte de a se transforma, încetul cu încetul, în celule canceroase. Marea majoritate a celulelor din căile respiratorii ale unui fumător este afectată de mutații, ele prezentând până la 10.000 de modificări genetice.

Ne putem gândi la aceste celule ca la mini-bombe ale timpului, în așteptarea următoarei lovituri care să declanșeze progresia către cancer. Cu toate acestea, o mică parte din celule rămâne neatinsă, nefiind clar cum anume se întâmplă acest lucru, în condițiile distrugerii genetice de proporții de care sunt afectate celelalte.

Concluzia noastră este că aceste celule par a exista într-un fel de buncăr nuclear, iar atunci când un fumător se lasă de fumat ele se înmulțesc, înlocuind celulele care au suferit modificări genetice. În cazul celor care renunță să fumeze, până la 40 % din celulele pulmonare arată la fel de sănătoase ca cele ale unui nefumător.

Descoperirea ne-a luat complet pe nepregătite. Există o populație de celule care, cumva, magic, reface învelișul căilor respiratorii. Unul dintre lucrurile cu totul remarcabile observate a fost faptul că și la pacienții care au renunțat după 40 de ani la fumat, am găsit celule regenerative rămase neatinse de expunerea la tutun.

Totuși, cum noi ne-am îndreptat atenția în special asupra căilor respiratorii majore și nu asupra unor structuri, precum alveolele prin care oxigenul ajunge în plămâni, rămâne de evaluat în ce măsură plămânii sunt refăcuți odată ce fumatul încetează.

Însă, este sigur că riscul de cancer scade odată cu renunțarea la fumat, întrucât nu se mai produc mutații, iar plămânii au șansa de a compensa celulele afectate cu unele sănătoase", explică oamenii de știință britanici.

 

Lasă un comentariu