CONSILIUL CONCURENȚEI - SUSPICIUNI PRIVIND LICITAȚII TRUNCATE PE PIAȚA SALUBRIZĂRII DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila trucare a 11 licitații organizate, în perioada 2017 - 2019, de mai multe unități administrativ - teritoriale din județul Mureș (în principal, primării) pentru delegarea serviciilor de salubrizare, informează instituția, într-un comunicat (sursa - consiliulconcurentei.ro).

“Practic, investigația vizează o posibilă înțelegere între 3 companii, Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL și Servicii Salubritate București SA, pentru împărțirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul județului Mureș”, se arată în documentul citat.

Consiliul Concurenței suspectează că firmele s-au înțeles asupra licitațiilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze și să câștige contractele la o valoare cât mai apropiată de cea maximă stabilită de autoritatea contractantă. “În acest fel - detaliază reprezentanții autorității de concurență - primăriile au achiziționat serviciile de salubritate la prețuri mai mari, crescute artificial, decât dacă companiile s-ar fi concurat în mod real”.

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile celor trei firme, ridicând documente, spre a fi analizate în cadrul procedurii specifice de investigație, în situația în care Legea concurenței interzice asocierea companiilor în scopul restrângerii concurenței la achizițiile publice. Reprezentanții autorității de concurență precizează că inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și au ca scop obținerea informațiilor și documentelor necesare pentru clarificarea posibilei practici anticoncurențiale supuse investigației. Acestea nu reprezintă, însă, “o antepronunțare în ce privește vinovăția companiilor”.

În situația în care se va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, însă “companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale acesteia”, se mai arată în comunicat. (sursa foto - bursa.ro) 

Lasă un comentariu