DESPRE PENSII

Distribuie pe:

Consider că este necesară o prezentare aplicată, pe înțelesul omului simplu, a mecanismului calculării valorii pensiilor în sistemul pilonul 1 și pilonul 2.

În acest moment, cei care contribuie la ambele piloane contribuie cu o valoare lunară care reprezintă un procentaj din venitul total realizat (salariu brut lunar la care se adăugă diferite alte venituri sporuri,ore suplimentare etc. pe care îl denumesc C.)

Valoarea C înainte de apariția pilonului 2 era folosită în totalitate pentru plata pensiilor.

După apariția legii prin care s-a înființat pilonul 2, valoarea C a fost împărțită în două părți:

- C1 care constituie în continuare fondul din care se plătesc astăzi pensiile în plată. Acesta are o valoare C1 care rămâne după ce, din valoarea totală C, se scade valoarea C2 (care are valoarea de circa 3-4% din C).

- C2 se transferă unor societăți non-bancare care urmează să investească acești bani în diferite afaceri, care în momentul când cel care a contribuit la pilonul 2 va ieși la pensie este posibil să aibă o valoare mai mare sau mai mică, în funcție de profitul realizat în cei 20-30 de ani obținut de societatea respectivă.

Am constatat că foarte mulți români cred că la data când vor ieși la pensie vor lua o pensie care ar avea o valoare calculată ca în ziua de astăzi, la care să vă adăugă încă o sumă, rezultată din împărțirea lui C2 printr-o formulă de calcul.

Acest lucru nu este adevărat și constituie o speranță deșartă.

Pentru a fi pe înțelesul tuturor, dau următorul exemplu:

Presupunem că o persoană X iese la pensie peste 25 ani. Ea a contribuit circa 30 de ani la ambele fonduri. Precizez că sumele aferente pilonului 2 au început să se rețină din anul 2014.

Dacă nu ar fi existat pilonul 2, el ar fi primit, în baza sistemului actual, să zicem, 1.000 de lei (acesta este un exemplu în care am ales suma de 1.000 de lei pentru o mai ușoară înțelegere).

Dacă a contribuit la ambele fonduri (pilonul 1 și pilonul 2) suma totală care i s-a reținut este C. Ea a fost împărțită în C1 și C2. Suma care a ajuns în fondul pilonului 1 este C- C2 = C1.

Valoarea pensiei aferentă pilonului 1 se calculează pe baza formulei actuale și rezultă, să zicem, 800 lei.

Valoarea aferentă pilonului 2 se calculează în același fel, rezultând o valoare egală de 200 lei.

Rezultă că viitorul pensionar va primi o pensie de 1.000 de lei.

Cele de mai sus sunt valabile în cazul când societățile de administrare a fondului pilonului 2 nu au realizat niciun profit.

În cazul (foarte probabil) când s-a obținut un profit, acesta se va împărți după o formulă, foarte probabil similară celei de astăzi, rezultând un spor la cei 200 de lei. Dar este posibil ca acestea să nu facă profit (foarte puțin probabil dar, teoretic, posibil), în acest caz suma de 200 de lei se micșorează.

Aceste afirmații sunt valabile în baza legilor actuale.

Lasă un comentariu