S-A LIBERALIZAT PIAȚA ENERGIEI ELECTRICE, SAU NU?!

Distribuie pe:

“Consiliul European și Parlamentul European au adoptat, încă de anul trecut, chiar în timpul președinției României, un nou regulament european de funcționare a pieței de energie (943)”, spune Cristina Prună, senator USR. Deci, conform normelor UE, reglementările și deciziile devin automat obligatorii, în toate țările membre ale Uniunii Europene, după intrarea lor în vigoare (1 ianuarie 2020). Prevederile OUG 114 sunt în totală opoziție cu regulamentul UE. “Regulamentul vorbește despre eliminarea plafoanelor la prețurile energiei. Guvernul Dăncilă a plafonat prețul la producția de energie electrică”.

Regulamentul UE spune că “prețul energiei electrice se formează la intersecția dintre cerere și ofertă. Legea 123 garantează, însă, dreptul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a aproba și publica prețurile la producția de energie electrică, prețurile serviciilor tehnologice de sistem, iar producătorii sunt obligați să vândă anumite cantități de energie ieftină către anumite categorii de consumatori, mai ales casnici. În același timp, ANRE este obligată să elimine orice barieră din calea formării libere a prețului.

“Comitetul de reglementare al ANRE, într-o ședință care a avut loc la începutul lunii ianuarie a.c., a aprobat tarifele reglementate de energie electrică aplicată clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță. Ca urmare a deciziei luate, nivelul tarifelor reglementate aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță se mențin la nivelul celor aflate în vigoare, la acest moment”. Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, declara, într-un interviu acordat AGERPRES, “că sunt convins că ANRE nu va modifica tarifele nici la energie electrică, nici la gaze naturale pentru consumatorul casnic”. Domnul ministru Popescu mai spunea (repeta) că “sunt convins că, de la 1 ianuarie 2020, ANRE nu va modifica tarifele nici la energie electrică, nici la gaze naturale pentru consumatorul casnic, adică pentru populație, indiferent dacă a apărut acum în piață că tariful de distribuție și tariful de transport cresc cu 3%. Eu sunt convins că prețul energiei electrice și a gazelor naturale pentru clientul casnic nu va crește”. De asemenea, acesta mai spunea că “România și-a asumat că până la 31 decembrie 2020 va ridica și restricția de vânzare a energiei electrice de către producători către furnizori pentru clienții casnici, o restricție care era impusă printr-un ordin al ANRE.

Totodată, de la 1 ianuarie a.c., va fi abrogată și acea taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie electrică și gaze naturale, procent de 2% pe care ANRE l-a luat în calcul când a fundamentat tarifele de distribuție”.

În prima parte a anului 2020, Guvernul are de luat două decizii urgente, pentru sectorul energetic cu privire la Centrala Electrică Oltenia și Marea Neagră, susținea Cristina Prună, senator USR. Ea mai spunea: “Anul acesta va fi ultima șansă pentru ca Centrala Electrică Oltenia să rămână și în viitor cu o contribuție însemnată în producția de energie electrică. Totodată, 2020 este un an cheie pentru luarea unei decizii finale de investiție în cel mai mare perimetru offshore de gaze din Marea Neagră”, cu atât mai mult cu cât România, care dispune de resurse naturale în această privință, și în această iarnă, a fost nevoită să importe energie electrică și gaze naturale de la vecinii noștri, Ungaria și Bulgaria.

Am evidențiat doar câteva diferențe fundamentale dintre legislația europeană și cea românească, necorelate de mai mult timp, mai ales în privința eliminări prevederilor nefaste, dăunătoare ale OUG 114 încât consumatori să nu mai aibă de suferit în privința alimentării cu energie electrică și gaze naturale la care sunt racordate doar peste 30% din gospodăriile românești, în timp ce în țara vecină, Ungaria, care nu dispune de resurse și importă de la ruși gaze naturale, peste 90% din gospodării sunt racordate și consumă acest combustibil prețios.

Lasă un comentariu