CALENDAR APICOL - MARTIE 2020

Distribuie pe:

Luna martie, prima lună de primăvară, se arată capricioasă, printr-o vreme în curs de încălzire, foarte schimbătoare de la o zi la alta. Oricum, ziua crește până va fi egală cu noaptea, iar temperaturile ridicate fac posibilă apariția primelor flori polenifere: alunul, viorelele, salcia, cornul, aninul, urzicuța, ulmul de câmp, podbealul.

În această perioadă se continuă cu stimularea zborului de curățire; efectuarea reviziei sumare de primăvară în zilele călduroase cu peste 13 grade C, când se verifică prezența mătcii și starea generală a familiilor de albine, curățirea fundurilor de stup, unirea familiilor de albine slabe; completarea rezervelor de hrană la 6-8 kg pe o familie de albine, strâmtorarea cuiburilor la familiile slabe și mijlocii pentru menținerea căldurii. Când temperatura exterioară atinge 20 grade C și nu există vânt se poate face revizia de fond. Se apreciază cantitatea de hrană, de puiet, se constată prezența și calitatea mătcii, se strânge cuibul la ramele cu puiet acoperite cu albine. Atenție, familiile de albine nu trebuie să rămână descoperite mai mult de 10 minute! Variațiile mari de temperatură de la zi la noapte impun o protecție termică suplimentară pentru păstrarea căldurii și creșterea puietului, fiind necesare plus 34-35 grade C. Umiditatea excesivă favorizează apariția mucegaiului, degradarea păsturii, punând în pericol familiile de albine.

În vederea culesului la rapiță și salcâm, imediat ce se încălzește vremea se trece la stimularea familiilor de albine cu sirop de zahăr, iar pentru combaterea nosemozei, siropul poate fi combinat cu Protofil. Asigurarea apei la adăpător, în care poate fi dizolvată o cantitate de 5 grame de sare/litru, este o lucrare deosebit de importantă în această perioadă de creștere a puietului. Nu sunt de neglijat tratamentele împotriva varoozei și în cazul apariției de mortalități se vor recolta probe pentru a fi trimise la laboratorul DSVSA. În stupine se vor lua măsuri pentru preîntâmpinarea furtișagului. Este bine de știut că hrănirile artificiale se sistează cu 15 zile înainte de începerea culesului, iar în hrana albinelor sunt interzise hrănirile cu adaosuri de medicamente sau cu produse cumpărate din supermarketuri, pe bază de miere și polen, unde nu se știe dacă sunt sterilizate, existând riscul să se îmbolnăvească toată stupina.

Reamintim apicultorilor și celor interesați de produsele apicole că, în perioada 27-29 martie 2020, pe Platforma Apicolă Băneasa, B-dul Ficusului nr. 42, sector 1, București, va avea loc Târgul Național al Mierii, un eveniment dedicat iubitorilor albinei și produselor apicole, iar în week-end-ul 21-22 martie 2020, la Blaj, în Piața 1848, va avea loc “Cel mai mare târg apicol din România, Sărbătoarea mierii”, cu participarea a peste 100 de firme expozante cu miere și produse apiterapeutice, ambalaje, utilaje și echipamente apicole, din România, Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Finlanda și China.

 

Lasă un comentariu