CURTEA CONSTITUȚIONALĂ: PREȘEDINTELE NU A RESPECTAT SPIRITUL CONSTITUȚIEI

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a publicat, marți, motivarea deciziei prin care a fost admis conflictul dintre președinte și Parlament în privința desemnării lui Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Conform documentului, președintele nu a respectat spiritul Constituției, desemnând o persoană care a declarat public că va contribui la respingerea sa.

În motivare se precizează că, „desemnându-l tot pe Ludovic Orban candidat pentru funcția de prim-ministru, președintele României încearcă să anihileze rolul constituțional al Parlamentului în ceea ce privește retragerea încrederii Guvernului condus de prim-ministrul Ludovic Orban, încalcă principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, și nesocotește, totodată, propriile atribuții înscrise la art. 80 alin. (2) din Legea fundamentală. Ca urmare, președintele României se situează în afara ordinii constituționale, încălcând exigențele statului de drept și principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale, astfel cum sunt reglementate în art. 1 și dezvoltate în celelalte articole ale Legii fundamentale, situație care este de natură să determine un conflict juridic de natură constituțională, care poate fi dezlegat exclusiv de către Curtea Constituțională".

„(…) Președintele României a susținut, prin declarațiile publice și actul desemnării, un candidat la funcția de prim-ministru care, la rândul său, a declarat public că urmărește respingerea de către Parlament a două cereri de învestitură a Guvernului și declanșarea dizolvării Parlamentului în condițiile art. 89 din Constituție. (…) Urmând logica textelor constituționale de referință analizate și acționând cu loialitate constituțională, președintele României ar fi trebuit să excludă, de plano, un candidat care se pronunță, atât înainte, cât și în timpul și după consultări, în sensul că va contribui la respingerea celor două propuneri de Guvern care vor fi formulate, pentru a se întruni condițiile constituționale care să permită președintelui României să dizolve acest Parlament".

În opinia judecătorilor constituționali, președintele nu a respectat obligația de loialitate constituțională la desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, fiind ignorate efectele moțiunii de cenzură care a fost adoptată cu doar o zi în urmă, ceea ce „exclude în mod obiectiv intervenția oricărui element de natură să fi produs o schimbare de optică și o reconfigurare semnificativă a exprimării votului în Parlament". (sursa- agerpres.ro, activenews.ro)

Lasă un comentariu