PUSTNICUL, DEMOCRAȚIA ȘI... POLITICA

Distribuie pe:

• „Virtutea politică este capacitatea de-a înțelege că interesul comun - deci inclusiv al tău - este mai presus decât interesul tău personal. De asemenea, să vrei să-ți sacrifici interesul personal pentru interesul comun. Democrația se fundamentează tocmai pe această virtute. Într-o democrație, când autoritatea de stat este mai slabă decât voința indivizilor de la care izvorăște, nu mai avem de-a face cu democrația, pentru că, de fapt, nu mai avem de-a face cu un stat, ci cu o anarhie".

Constantinos Tsatsos (1899-1987), ministru de interne, ministru cordonator, ministru culturii, președintele Republicii Elene, profesor universitar.

***

• „Democrația, oricare ar fi părerea ei despre oameni, dorește bine oamenilor. Dorește să-i înalțe, să-i învețe să gândească și să-i libereze, dorește să dea culturii caracterul ei de privilegiu și s-o ducă în popor, cu un cuvânt: este orientată asupra educației. Educația este un concept optimist și prietenos pentru oameni, - stima pentru om este nedespărțită de ea".

Thomas Mann Paul (1875-1955), romancier, eseist german.

***

• „O istorioară din țările Răsăritului spune că, necuratul, voind să-l ispitească pe un pustnic, luă o înfățișare de om smerit și sfânt și bătu de intrare la ușa pusnicului. Cine-i? - strigă pustnicul, deschizând ușa. Păi, fiule, nu mă cunoști?... Uită-te bine la mine!... Eu sunt Domnul Iisus Hristos. Dar pustnicul nu se lasă tulburat de această recomandare, ci îi zise liniștit: - Se poate. Dar dacă ești cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, te rog să-mi arăți semnul cuielor!... Necuratul, când auzi aceste vorbe, o rupse rușinat la fugă".

P.S. Este ușor dragii mei să ne recomandăm că suntem creștini, dar cu faptele dăm dovadă că suntem păgâni. Un adevărat creștin trebuie să poarte semnul cuielor lui Hristos, urmele răstignirii Lui împreună cu Domnul.

Este ușor dragii mei să ne recomandăm că suntem democrați, că suntem pentru binele poporului, a Europei, dar faptele noastre denotă egoism, superficialitate, minciună, fals, nimic comun cu jertfa care implică o democrație adevărată. Suntem creștini înainte de alegeri, promitem, ne pictăm pe biserici, facem pelerinaje, dar aici se oprește democrația, ceea ce este un fals, un nonsens, este ceva ce dăunează progresului și adevăratei educații în sensul pur constructiv. România are nevoie de oameni constructivi... acum!

„Doamne. Te iubesc și am nevoie de Tine, vino în inima mea și binecuvintează-mă pe mine, familia mea, casa mea și prietenii mei!" Amin. (Gabriel Garcia Marquez, 1927-2014, scriitor columbian, laureat al premiului Nobel pentru roman și proză scurtă).

Lasă un comentariu