DEȘI RESPIRĂ DOAR CU UN SINGUR PLĂMÂN, PAPA FRANCISC A STRĂBĂTUT STRĂZILE PUSTII ALE ROMEI, GREU ÎNCERCATĂ DE BOALĂ...

Distribuie pe:

Papa Francisc a străbătut, duminică, străzile pustii ale Romei și s-a rugat, în fața a două altare, pentru sfârșitul pandemiei de coronavirus, după ce Vaticanul a anunțat că, pentru prima dată, slujbele de Paște vor fi oficiate fără public. Potrivit autorităților, nu vor avea loc evenimente de amploare, urmând ca, probabil, slujbele să se țină în Bazilica Sf. Petru și în Capela Sixtină, cu grupuri reduse de participanți.

Suveranul Pontif a părăsit duminică Vaticanul și a decis să se roage la Basilica Santa Maria Maggiore, iar apoi s-a îndreptat înspre biserica Sf. Marcello. Acolo, Papa s-a rugat în fața unui crucifix folosit într-o procesiune din perioada în care ciuma a lovit Italia, în 1522. (Acestui crucifix i-a fost atribuit un miracol: vindecarea orașului de ciumă - n. trad.). Papa s-a rugat pentru sfârșitul pandemiei și pentru cei bolnavi, familiile acestora și sănătatea personalului sanitar și a lucrătorilor care au grijă de farmacii și de magazinele cu alimente, anunță Vaticanul printr-un comunicat.

O imagine făcută publică de Vatican îl înfățișează pe Papa Francisc, însoțit doar de câteva gărzi de corp, străbătând, neprotejat, Via del Corso - acum pustie - animată, până nu de mult, de oameni ieșiți la cumpărături sau la plimbare în zilele de duminică.

Gestul Suveranului Pontif a fost cu atât mai emoționant cu cât el respiră, de peste 50 de ani, cu un singur plămân, în urma unei grave infecții suferite în tinerețe.

Serviciile religioase din Săptămâna Sfântă încep în Duminica Palmierului și se încheie la Paște - cea mai importantă zi a calendarului liturgic romano-catolic pentru cele 1,3 miliarde de credincioși din întreaga lume.

Duminica Palmierului, care comemorează intrarea lui Iisus la Ierusalim, are loc de obicei în Piața Sf. Petru, care, în mod tradițional, este decorată cu măslini, în timp ce credincioșii poartă, în mâini, ramuri de palmier.

Un alt eveniment din Săptămâna Sfântă, procesiunea Calea Crucii în Vinerea Mare, are loc în jurul străvechiului Colosseum din Roma.

Evenimentul principal îl constituie Liturghia din Duminica de Paște, însoțită de binecuvântarea și mesajul „Urbi et Orbi" al Papei, de la balconul central din Piața Sf. Petru.

Olanda, de obicei, oferă zeci de mii de flori pentru a decora altarul papal și întreaga piață, dar ambasadorul olandez la Vatican, Caroline Weijers, a declarat, săptămâna trecută, că nu vor exista flori anul acesta.

Italia a fost lovită mai tare decât orice altă națiune europeană. Numărul deceselor a depășit 1.800, iar numărul total de cazuri de persoane infectate a crescut la aproape 25.000.

Papa, Vaticanul și Biserica, preponderent catolică, au fost nevoiți să modifice secole de tradiție din cauza pandemiei.

În Italia, ca și în alte țări, s-au anulat serviciile religioase pentru a evita mulțimile de credincioși, pe care episcopii i-au îndemnat să participe la slujbe prin intermediul televiziunii și al internetului.

În Polonia catolică, unde s-au raportat puțin peste 100 de cazuri de coronavirus și trei decese, autoritățile bisericești au recomandat credincioșilor să urmărească slujba la televizor sau online, după ce guvernul a interzis adunările publice mai mari de 50 de persoane.

Mulți preoți au predicat, duminică, în fața stranelor goale.

„Este un sentiment atât de deprimant pentru un preot", a spus Wieslaw Niemyjski, care oficiază servicii religioase într-o catedrală din Drohiczyn, un oraș din estul Poloniei.

Slujba specială pentru copii atrage, de obicei, aproximativ 200 de credincioși. „Astăzi au fost, poate, 17 oameni, plus trei preoți. Nu am mai văzut niciodată așa ceva", a spus preotul. (REUTERS)

Lasă un comentariu