STARE DE URGENȚĂ ÎN ROMÂNIA. ALERTĂ NAȚIONALĂ

Distribuie pe:

Marți, 17 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ministrul de resort, Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Dospescu și dr. Raed Arafat au făcut o declarație comună privind noile măsuri adoptate pentru stoparea COVID-19, după ce, cu o zi înainte, președintele Klaus Iohannis anunțase instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

* Zboruri suspendate - Toate zborurile spre și dinspre Spania vor fi suspendate timp de 14 zile, începând cu data de 18 martie, ora 18.00.

“Cu privire la zborurile din Italia, am prelungit măsura suspendării acestora, spre și dinspre Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020. Amintesc faptul că ele erau deja prelungite până la această dată”, a spus Vela, precizând că aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare și care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale sau de urgență.

* Verificări privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare - La nivel național, sunt constituite echipe mixte de cercetare și documentare și sunt accentuate verificările privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare, corectitudinea informațiilor furnizate de cetățenii care intră în România și orice alte aspecte ce țin de asigurarea ordinii publice și eficiența măsurilor de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus.

Au fost demarate acțiuni în vederea identificării operatorilor economici sau a altor persoane care desfășoară activități ilicite în legătură cu vânzarea produselor de protecție împotriva infectării cu COVID-19.

“Potrivit Codului penal, săvârșirea unei infracțiuni profitând de situația prilejuită de starea de urgență reprezintă o circumstanță agravantă. În acest caz, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la doi ani închisoare”, a precizat Dospescu.

Au fost suspendate exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate pentru combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție.

* A fost activat Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției - Potrivit dr. Raed Arafat, a fost activat și este operațional Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, care va coordona toate centrele județene activate și aflate în coordonarea prefecților și a inspectoratelor pentru situații de urgență.

Centrul se află în afara Bucureștiului, personalul reprezintă toate ministerele și instituțiile implicate și va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare în această situație și în colaborare cu toate celelalte ministere și în mod deosebit cu Ministerul Sănătății.

 

Dr. Raed Arafat a făcut un apel la populație să asculte recomandările autorităților și să evite prezentarea la unitățile de primiri urgențe și la camerele de gardă pentru simptomele de viroză, febră, tuse: “Mai degrabă să ia legătura cu medicii de familie sau prin 112 cu serviciile de urgență pentru a stabili modalitatea în care vor fi consultați, astfel încât să nu pună viața altora în pericol, dar nici pe a lor”.

* Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) - autoritate responsabilă pentru monitorizarea testării și raportarea integrată a situațiilor generate de COVID-19 - “Toate analizele, toate investigațiile - câte teste mai sunt, câte teste s-au făcut, câte negative, câte pozitive - vor fi centralizate de INSP și raportate Ministerului Sănătății și Centrului de Comandă și Control al MAI, respectiv Departamentului pentru Situații de Urgență”, a spus dr. Raed Arafat.

Au fost instalate 162 de corturi speciale destinate triajului medical, dar și pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei: “Astfel de corturi puteți să mai vedeți și în fața unor spitale, unde au fost instalate pentru separarea fluxurilor între cei care vin pentru alte motive decât cele care prezintă febră și simptome respiratorii și cei care vin cu aceste motive, unde se face o preevaluare înainte de intrarea în unitatea de primiri urgențe”, a explicat dr. Arafat.

Ministerul Apărării Naționale și Institutul “Ana Aslan” vor întreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL 2 al Armatei române și a unei tabere care va fi în sprijinul spitalului respectiv și vor folosi și spații ale Institutului “Ana Aslan” pentru a pregăti o unitate sanitară care va permite tratarea celor cu forme ușoare sau intermediare în mod deosebit (de coronavirus), dacă va crește numărul și va fi necesar acest lucru.

* Medicii rezidenți, studenții și elevii în regim de voluntariat în caz de necesitate vor fi redistribuiți - Începând de miercuri, 17 martie, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase au întrerupt stagiile de practică în toate celelalte secții în care au fost distribuiți și s-au prezentat la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează.

Rezidenții din specialitățile de medicină internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la direcțiile de sănătate publică, în vederea repartizării la serviciile de ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități, inclusiv pentru a sprijini direcțiile de sănătate publică.

* Șoferii de TIR care vin din “zone roșii” intră în carantină doar dacă prezintă simptome - Conducătorii de TIR-uri care sosesc din zone “roșii” sau zone “galbene” ori au tranzitat aceste zone nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptome asociate infecției cu noul coronavirus.

* Se suspendă servirea și consumul produselor alimentare și produselor alcoolice și nealcoolice la restaurante, cafenele, hoteluri - Este permisă organizarea acestor unități pentru comercializarea produselor care nu presupun rămânerea clienților în interiorul unității, a precizat ministrul Vela.

* Nu se închid orașe, nu se raționalizează alimentele - “Nu suntem în situația în care să închidem orașe, nu suntem în situația să raționalizăm alimente”, a dat asigurări Marcel Vela, subliniind că măsurile luate de autorități au ca scop distanțarea socială, pentru a nu se ajunge la o răspândire comunitară extinsă a virusului. “Transmit tuturor românilor să nu cadă pradă informațiilor false, să fie puternici și lucizi”, a spus ministrul.

* Se suspendă toate activitățile culturale, artistice, sportive, religioase - în spații închise - Ministrul Vela a precizat că se interzic organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise: “Organizatorii evenimentelor în spații deschise ce presupun participarea a maximum 100 de persoane sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minimum un metru între participanți”.

* Mesaj pentru diaspora: Nu e bine pentru compatrioții noștri să revină, acum, în România! - “Fac un apel către frații din diaspora: nu este bine pentru compatrioții noștri din țară să reveniți, acum, acasă. Vă aduc la cunoștință că veți intra direct în carantină sau în izolare la domiciliu. Fac un apel la înțelepciune și la maturitate. Trebuie să avem cu toții grijă de copiii, părinții și bunicii noștri mai mult ca niciodată”, a transmis ministrul de Interne, care i-a îndemnat din nou pe români să respecte sfaturile medicilor și măsurile de autoprotecție.

 

Lasă un comentariu