ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

UN NOU TRANSPORT AERIAN CU ECHIPAMENTE MEDICALE – ADUS ÎN ROMÂNIA

Un al treilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud a aterizat, ieri dimineață, pe Aeroportul Otopeni cu o aeronavă C-17 Globemaster III.

Potrivit Ministerului Apărării, aeronava a transportat aproximativ 45 de tone de echipamente de protecție medicală.

Pe aeroport s-au aflat, la sosirea aeronavei, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

“Suntem mândri că am putut oferi asistență Guvernului României pentru transportarea resurselor extrem de necesare, din Coreea de Sud în România. Doresc să mulțumesc echipei SAC (Capabilitatea de transport aerian strategic) pentru asumarea acestei misiuni importante. Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite și România nu a fost niciodată mai puternic și aduce beneficii popoarelor noastre în numeroase domenii. Vom continua să consolidăm și să extindem parteneriatul nostru, nu doar în timpul acestei crize, ci și reconstruindu-ne economiile”, afirmă ambasadorul, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.

“Pentru a face față acestor noi provocări, Armata Română s-a gândit că poate să folosească această capabilitate pentru a contribui la efortul național de combatere a noului coronavirus. Acest al treilea zbor este plătit în integralitate de către Armata Statelor Unite și doresc să folosesc acest prilej pentru a-i mulțumi domnului ambasador pentru implicarea pe care a avut-o în acest demers” a afirmat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pe aeroportul Otopeni.

El a adăugat că acest transport este încă o demonstrație că “suntem o alianță puternică” și “este un exemplu de solidaritate atunci când avem nevoie de o asemenea atitudine”.

Transportul de ieri dimineață înseamnă 100.000 de combinezoane de protecție, achiziționate de statul român, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical și echipajelor operative.

Cele trei transporturi de echipamente medicale din Coreea de Sud (26 martie, 28 martie și 8 aprilie) au fost efectuate cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale.

 

DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ACHIZIȚIONEAZĂ PRIMA SECȚIE DE TERAPIE INTENSIVĂ MOBILĂ DIN ROMÂNIA

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Fundația pentru SMURD, achiziționează prima secție de terapie intensivă mobilă din România, în valoare de 264.930 de dolari, care va putea prelua pacienții în stare critică, urmare a infecției cu SARS-CoV-2.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a DSU, această secție mobilă de terapie intensivă, pe structura unui TIR, poate fi deplasată rapid, oriunde în țară, crescând capacitatea celor mai aglomerate spitale de a oferi îngrijire pacienților la cele mai înalte standarde.

Secția va fi amplasată în curtea unui spital supraaglomerat de primă linie, putând fi racordată atât la rețeaua electrică, cât și la cea de oxigen a spitalului și va putea prelua un număr de 12 pacienți cu indicație de îngrijire în terapie intensivă.

“Această unitate de terapie intensivă este unică în România, folosirea ei dându-ne posibilitatea să îmbunătățim semnificativ evoluția pacienților cei mai grav afectați de infecția cu SARS-CoV-2. Având în vedere experiența altor țări europene care s-au confruntat deja cu o lipsă a locurilor în secțiile de terapie intensivă, precum și dinamica rapidă într-un astfel de context la nivel național, un număr de 4 astfel de unități mobile ar crește semnificativ capacitatea României de a gestiona pacienții critici în perioada ce va urma, exact acolo unde este cea mai mare nevoie”, afirmă șeful DSU, Raed Arafat.

Acest tip de unitate mobilă va fi inclusă în dotarea României de răspuns la dezastre și va putea fi folosită în orice situație de catastrofă care generează victime multiple, cum ar fi în cazul unui cutremur, precizează DSU.

După încheierea acestei crize, unitatea de terapie intensivă mobilă va putea funcționa inclusiv ca un centru mobil de simulare pentru medicii rezidenți în ATI și medicină urgență.

Achiziția s-a făcut cu sprijinul Lidl România.

 

MAPN: 82 DE OBIECTIVE DIN ȚARĂ ÎN PAZĂ; PESTE 2.000 DE MILITARI - LA ACȚIUNI DE PREVENIRE A RĂSPÂNDIRII COVID-19

Peste 2.000 de militari au participat, în ultimele 24 de ore, la acțiuni de prevenire a răspândirii noului coronavirus, iar Armata a preluat în pază, până în prezent, 82 de obiective din țară, a informat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit MApN, în intervalul 6 aprilie, ora 16.00 - 7 aprilie, ora 16.00, 2.043 de militari și 426 de mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 420 de misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Bechet și Calafat (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac 1, Nădlac 2 și Vărșand (Arad), Petea și Halmeu (Satu Mare).

De asemenea, militarii au asigurat transportul de echipamente medicale și alte materiale, au însoțit convoaie de transport persoane.

În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 222 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

Până la acest moment, militarii au preluat de la Jandarmeria Română 82 de obiective în pază, în București și în 28 de județe.

Totodată, militarii Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) “General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie “Getica”, continuă misiunile începute vineri, pentru decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere și a spațiilor exterioare din curtea Spitalului Județean de Urgență din municipiul Suceava.

Militarii Batalionului 1 CIMIC din București vor distribui, miercuri și joi, aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare și de igienă persoanelor vârstnice din zonele afectate de coronavirus din județul Suceava.

MApN amintește că o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a efectuat, marți, un zbor pe ruta București - Timișoara - Milano, pentru a transporta o echipă formată din 14 medici și asistenți medicali români care va acționa la Milano, timp de 14 zile, sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, în sprijinul sistemului medical italian.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

 

PROIECTUL PRIVIND PENSIA URMAȘILOR CADRELOR MEDICALE DECEDATE ÎN URMA COVID, PE ORDINEA DE ZI A PLENULUI

Propunerea legislativă a unor parlamentari PSD, care urma să se dezbată și voteze, ieri, în ședința de plen a Senatului, desfășurată prin mijloace electronice, prevede acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu noul coronavirus.

Potrivit proiectului pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, “la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

“Urmașii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaș, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș menționată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul și din cauza serviciului, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau în alte rețele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului.

De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmașii personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

“În semn de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează anual, pe 11 martie, prin grija Ministerului Sănătății”, se mai arată în proiect.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen de ieri a mai figurat OUG 32/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale.

Lasă un comentariu