MUREȘENII ÎN LUPTA NEMIJLOCITĂ ÎMPOTRIVA PANDEMIEI

Distribuie pe:

La Crăciunești, măsurile de prevenție au fost înăsprite!

„Sunt alături de oamenii care se ocupă direct de siguranța noastră: polițiști, polițiști locali, jandarmi, militari, pompieri, cadre medicale. Vreau să aflu de la ei cum înțeleg mureșenii să contribuie la lupta cu inamicul invizibil.

Am fost și la Crăciunești, o zonă sensibilă, în care efectivele forțelor de ordine au o prezență constantă, iar măsurile de prevenție au fost înăsprite. Deși circulația rutieră în zonă nu este restricționată, forțele de ordine desfășoară activități privind respectarea prevederilor impuse în această perioadă a stării de urgență prin Ordonanțele Militare. Vă rog și vă îndemn să fim disciplinați! De seriozitatea cu care tratăm această perioadă depinde modul în care vom gestiona situația viitoare.

Să fim cu gândul și la viitor, nu doar la prezent!" - este îndemnul prefectului județului, Mara Togănel, adresat mureșenilor în această perioadă a sărbătorilor, când tentația de a ieși din casă este mai mare, iar vigilența forțelor de ordine - pe măsură.

 

Dar din dar...

Din donațiile primite de la oamenii de afaceri din județ (Brutăria Eldi), municipalitatea târgumureșeană a oferit profesioniștilor „de nota 10" de la Serviciul de Ambulanță Județean Mureș, cozonac, suc și ouă roșii, pe care să le pună pe masa de Paște, fie acasă cu cei dragi, fie la serviciu.

Municipalitatea mulțumește, de asemenea, firmei New Mojito Lime SRL, care a donat, vineri, zeci de hamburgeri calzi, shaorma, suc, ouă de ciocolată și brioșe. Pachetele au fost împărțite structurilor teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice prezente în oraș, în special în cartierul Unirii și zona Valea Rece, informează consilierul primarului, Claudiu Maior.

 

Cadrele medicale sunt nevoite să achite taxa de parcare, iar cetățenii sunt privați de materialele de protecție împotriva COVID-19

Deși, în urmă cu câteva săptămâni, a fost semnalată public nemulțumirea târgumureșenilor în legătură cu taxarea parcărilor din oraș în perioada stării de urgență, în cadrul ședinței de Consiliu local din 30 martie, nu s-a luat nicio decizie privind suspendarea acestei obligații.

„Consilierii locali refuză în continuare să ia în discuție această problemă importantă a orașului, tărăgănând-o, în ideea perfidă că… lasă să plătească oamenii și să fie nemulțumiți, că lumea și așa nu știe că noi nu votăm și o să dea vina pe Maior și Florea". Această șiretenie a consilierilor locali este oglinda vie a grijii lor față de cetățeanul de rând.

Marți (azi, 14 aprilie - n.n.), o să depun, în nume personal, la Serviciul Relații cu Consilierii, Secretariat, Evidență Alegători și Arhivă, o adresă destinată consilierilor locali, în care îi invit să găsească o soluție pentru rezolvarea suspendării taxării parcărilor, cât și pentru asigurarea      fondurilor necesare achiziției de materiale de protecție destinate cetățenilor, pe perioada stării de urgență", informează Claudiu Maior, consilierul primarului.

 

La UMFST, Probele SARS-CoV-2, prelucrate și analizate în aceeași zi!

Echipa de cadre medicale din cadrul UMFST care efectuează analiza probelor SARS-CoV-2 în județul Mureș reamintește că Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice (foto) nu recoltează probe și nu efectuează teste direct pentru populație, ci răspunde doar solicitărilor făcute de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș, Spitalul Clinic Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Serviciul de Ambulanță Județean Mureș, Spitalele din Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnaveni.

Sâmbătă, 11 aprilie, până la ora 10.00, personalul echipei medicale a recepționat peste 100 de teste în vederea evaluării SARS-CoV-2.

De la data începerii activității, 25 martie 2020, până în prezent, toate probele transmise Universității și recepționate în vederea identificării Covid-19 au fost prelucrate și finalizate în aceeași zi, neexistând nicio probă în așteptare.

Urmare analizei realizate împreună cu conducerea SCJU, s-a convenit că în ziua de duminică personalul să fie disponibil non-stop la domiciliu și, în caz de nevoie și în funcție de numărul de probe existente, să se prezinte la Centru pentru prelucrarea acestora, se arată în documentul citat.

 

Pacienții internați în clinicile Spitalului Clinic Județean Mureș - diagnosticați, monitorizați și tratați corespunzător

În legătură cu desfășurarea actului medical pentru pacienții cu suspiciune sau confirmați SARS-CoV-2, conducerea Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș precizează că, în clinicile aparținătoare, toți au beneficiat de diagnostic, monitorizare și tratament conform protocoalelor transmise de Ministerul Sănătății, atenționând, totodată, că, acești pacienți, în cazul în care au și alte boli asociate (boli cardiace, hipertensiune, diabet etc.), trebuie să aibă asupra lor în momentul internării toată medicația zilnică prescrisă de către medicul de familie sau medicul specialist.

„Unele medicamente sunt eliberate prin Programele Naționale de Sănătate ale Ministerului Sănătății și nu sunt disponibile în farmaciile cu circuit închis din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, doar în farmaciile comunitare.

În cazul în care apar situații în care pacientul nu are asupra sa tratamentul pentru afecțiunile cronice, în cadrul clinicii se identifică un tratament substitutiv de urgență", explică reprezentanții SCJ, menționând că alimentația tuturor pacienților se efectuează în condiții de securitate biologică, fiecare dintre aceștia primind hrana zilnic, în caserole individuale.

 

Consultații medicale de/la distanță, fără trimitere și fără card!

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureș informează că, în conformitate cu prevederile în vigoare privind instituirea unor măsuri pentru limitarea răspândirii infecției cu virus SARS-COV-2 în unitățile sanitare publice și private, pacienții care reprezintă urgențe medicale și cei care suferă de afecțiuni cronice se vor adresa, după caz, unităților sanitare, ambulatoriilor de specialitate sau cabinetelor de medicină primară. Consultațiile la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate și la distanță.

Populația este rugată ca, la primele semne de boală, să contacteze telefonic medicul de familie, care va decide dacă va acorda o consultație la distanță sau, după caz, va programa pacientul pentru o consultație la cabinetul său, ori îl va direcționa către ambulatoriul de specialitate.

În cazul în care medicul de familie îndrumă pacientul către ambulatoriul de specialitate, pe perioada stării de urgență nu este necesar biletul de trimitere.

De asemenea, pe aceeași perioadă, serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive se acordă și se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.

Lasă un comentariu