LACRIMILE, POTENȚIAL DE TRANSMITERE A COVID-19

Distribuie pe:

Cercetătorii italieni de la Institutului Național de Boli Infecțioase Spallanzani din Roma, citați de descopera.ro, susțin ipoteza transmiterii virusului responsabil de Covid-19 și prin secreții oculare.

„Dacă până acum știam în mod cert că virusul se transmite cel mai rapid prin tuse, strănut sau vorbit, moment în care din gura noastră ies particule mici de salivă încărcate cu acest virus, acum am constatat că și lacrimile au potențial de infectare, deoarece ajung pe fața și mâinile noastre, reprezentând apoi o sursă de transmitere a coronavirusului celor cu care intrăm în contact.

 Datele noastre au fost comunicate direct Organizației Mondiale a Sănătății, iar studiul datează de la sfârșitul lunii ianuarie, când unei paciente internate pentru conjunctivită bilaterală și depistată ulterior pozitivă pentru coronavirus i-a fost recoltată secreție conjunctivală, ocazie cu care am constatat că virusul Sars-Cov-2 se poate răspândi, atât în conjunctivele ochilor, cât și în interiorul sistemului respirator.

De asemenea, din cercetare reiese că virusul poate persista în conjunctiva ochilor chiar și atunci când tampoanele faringiene efectuate la un pacient cu coronavirus au rezultate negative.

În cazul pacientei internate cu conjuctivită, după trei săptămâni de spitalizare, în timp ce exudatul faringian rezulta negativ, cel ocular a continuat să arate pozitiv, situație care a durat în total 27 de zile.

 Rămâne, totuși, de văzut dacă pozitivitatea constituie un pericol de potențială contagiune din cauza lacrimilor. Testele moleculare pot detecta doar prezența reală a ARN-ului viral în eșantionul prelevat, dar numai atunci când virusul este izolat într-o cultură celulară este posibilă evaluarea capacității de infectare.

Deci, am demonstrat într-un fel că virusul intră și iese și din ochi. În prezent, prin această nouă informație, am înțeles că virusul se poate multiplica și în epiteliul conjunctival", afirmă oamenii de știință italieni.

Lasă un comentariu