ACTUALITATEA SIGHIȘOREANĂ - CONSULTARE PUBLICĂ PE TEMA FORTIFICAȚIILOR CETĂȚII MEDIEVALE

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, Sala Festivă a Municipiului a găzduit o consultare publică pe tema fortificațiilor Cetății, organizată de Institutul Național al Patrimoniului (INP), Municipiul Sighișoara și Parohia Evanghelică C.A. Sighișoara.

Au participat primarul municipiului Sighișoara, prof. Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Loredana Gaiță, reprezentat al Ordinului Arhitecților din România (OAR), Angela Kovacs, reprezentant al OAR, Filiala Mureș, prim - preotul Hans Bruno Frohlich și Dieter Konig, director administrativ al Parohiei Evanghelice C.A. Sighișoara, alături de arhitecți, oameni de afaceri, reprezentanți ai mass-media și ai ONG-urilor locale.

Proiectul pentru restaurarea Cetății Sighișoara este inclus în Programul Național de Restaurare și aflat în etapa de pregătire a unui concurs internațional de soluții, pe baza Regulamentului adoptat de UNESCO și Uniunea Internațională a Arhitecților.

În cadrul manifestării a fost prezentat un posibil calendar de desfășurare a proiectului, cu precizarea că este nevoie de timp, termenul minim pentru elaborarea acestuia este de peste un an, dat fiind numărul mare de studii și expertize necesare și că, oricât ar fi grăbite lucrurile, doar la sfârșitul anului 2020 va putea fi supus spre avizare. Proiectul este unul complex și vor trebui identificate mai multe surse de finanțare, luându-se în calcul și includerea acestuia, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, ca proiect predefinit pentru alocarea de finanțări europene.

S-a convenit ca, până la finalizarea proiectului de restaurare a cetății, să fie realizate lucrări de punere în siguranță, temporare și reversibile, acestea fiind singurele intervenții permise de legislație.

Masă rotundă cu tema “150 de ani de presă scrisă la Sighișoara”

Muzeul de Istorie organizează în data de 5 aprilie 2019, ora 16.00, la Sala Sander, Masa rotundă cu tema “150 de ani de presă scrisă la Sighișoara”.

Acum 150 de ani apărea la Sighișoara primul ziar Das sächsisches Volksblatt (Foaia populară săsească), care deși a avut o existență de doar nouă luni a făcut ca orașul să fie unul dintre primele din Transilvania, alături de Sibiu, Cluj, Brașov și Bistrița, unde apărea un ziar. Publicația citată a inaugurat o bună tradiție, până la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, apărând o multitudine de publicații în limbile germană, română și maghiară, cu un caracter divers: informații politice, culturale, economice și chiar satirice. Astăzi, aceste publicații reprezintă o sursă importantă de informații, de unde putem afla, foarte ușor, ce gândeau, cum munceau și cum se distrau sighișorenii din trecut.

În cadrul manifestării, va fi prezentat contextul economic al epocii în care a apărut primul ziar din oraș, precum și publicațiile în limba germană, română și maghiară, și renașterea presei scrise la Sighișoara, după 1989.

Acțiuni pentru combaterea cerșetoriei

Continuă acțiunile pentru combaterea fenomenului de cerșetorie pe raza municipiului: săptămâna trecută, persoanele identificate că practică cerșetoria, în diferite zone ale municipiului, au fost conduse la sediul Serviciului Public Poliția Locală, în vederea legitimării și înregistrării în baza de date.

Întrucât unele dintre persoanele care practică cerșetoria se deplasează cu vehicule cu tracțiune animală, pe lângă sancțiunile aplicate, s-a dispus și măsura tehnico-administrativă de ridicare a acestor vehicule.

De asemenea, pentru combaterea fenomenului de cerșetorie au fost constituite patrule pedestre în zona centrală, zona cetății și în diferite cartiere ale municipiului.

Rugăm cetățenii să NU încurajeze cerșetoria! Banii oferiți cerșetorilor susțin viața în stradă, analfabetismul, exploatarea persoanelor care cerșesc și împiedică accesul la educație. Spuneți NU cerșetoriei!

Apel la spirit civic, pentru Sighișoara mai curată!

Municipalitatea îi roagă pe cetățenii să depoziteze deșeurile doar în locurile special amenajate, iar în situația în care identifică persoane care depozitează deșeuri pe domeniul public, să sesizeze acest fapt la Serviciul Public Poliția Locală, la numărul de telefon 0265/770440.

Potrivit undei hotărâri a legislativului local, “este interzisă depozitarea deșeurilor în alte locuri decât cele special amenajate și destinate respectivei categorii de folosință”, precum și “predarea deșeurilor către persoanele fizice sau juridice neautorizate, pentru evacuarea deșeurilor de orice fel în locuri de depozitare neautorizate”. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 500 - 2.500 lei.

Ora Pământului

Sâmbătă, 30 martie, în intervalul orar 20.30 - 21.30, iluminatul public va fi întrerupt în Piața Cetății, Sighișoara fiind unul dintre multele orașe din România care anunță participarea la evenimentul global Ora Pământului (Earth Hour), prin stingerea simbolică a luminilor. Ora Pământului este marcată în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, fiind cea mai mare mișcare voluntară de mediu, reunind milioane de oameni din întreaga lume, într-un angajament comun și solidar față de soarta planetei.

În Piața Cetății va avea loc un recital susținut de corurile din programul Cantus Mundi (“Harmony” și “Cromatic”).

 

Lasă un comentariu