LANSAREA RACHETELOR ANTIGRIDINĂ

Distribuie pe:

Fiind necesară adoptarea unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme (grindină, ploi torențiale, secetă ș.a), începând cu anul 2000, a devenit funcțional sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor. Scopul acestuia este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere etc), precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase associate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp. Suprafața protejată a crescut constant în ultimii cinci ani, de la 116.000 ha în anul 2015, la peste 1,5 mil. ha în 2020, depășind 2,3 mil. ha în sezonul următor.

Anul acesta, sezonul de combatere a căderilor de grindină a început în 15 aprilie 2020, unitățile din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor fiind pregătite pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase, prin intervenții active în atmosferă. Comparativ cu anii precedenți, a crescut numărul punctelor de lansare (P.L.) și, implicit, a suprafeței protejate față de fenomenele meteorologice periculoase. Alte 15 PL din cadrul UCCG Iași, Vrancea, Timiș și Mureș sunt finalizate, urmând a intra în operare, iar alte 26 PL se află în diferite stadii de construire.

În urma manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată, înregistrate în majoritatea regiunilor țării, începând cu sfârșitul lunii aprilie, unitățile operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) au desfășurat primele acțiuni de combatere a căderilor de grindină din acest an. Lansarea rachetelor antigridină a avut efectul scontat, comunitățile locale, culturile agricole, infrastructura și bunurile publice și private din zonele de intervenție fiind protejate față de pagubele cauzate de căderile de grindină, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul unui Comunicat de presă. Prin intermediul aceluiați document se arată și că SNACP nu are în acest moment capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale. În prezent, protecția antigrindină și capacitățile de creștere a precipitațiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier, aspect deosebit de important pentru sustenabilitatea și perspectiva de dezvoltare a sistemului.

 

 

Lasă un comentariu