“TRĂDĂTORII ARDEALULUI”

Distribuie pe:

* Când ar trebui să dau vreo povață unui tânăr, iată pe care i-aș da-o: “tinere român” - să-ți faci patria scumpă și sfântă ca și mama. S-o iubești și s-o respecți din adâncul sufletului tău. De dragostea și de respectul tău pentru ea, să nu faci vreodată reclamă și paradă. Ba, ai dreptul și datoria să urăști, să lovești, să sfarmi pe ai tăi frați ticăloși, care, în loc s-o iubească și s-o respecte ca pe o mamă cuminte, onestă și severă, o curtează, o măgulesc și exaltează ca pe o bătrână cochetă nebună.

Ion Luca Caragiale (1852-1912), dramaturg, prozator, publicist, cel mai de seamă autor de comedii de moravuri și de caracter din literatura română.

***

* “Patriotism” - Din latină patria: tărâm părintesc, tărâm al taților. El este, în inimile sincere, în afară de orice tendință politică, un simțământ adevărat și adânc. Să fim patrioți, dar cu fața către universalitate. (Titu Maiorescu). A fi patriot înseamnă: a fi cinstit, a avea conștiința curată și o inteligență vie, a avea un arbitraj filosofic pentru compatrioții tăi; în fine, un criteriu din care să reiasă principiul că viața ta aparține tuturor și că tu nu ești decât un luptător într-un război care tinde spre fericirea și gloria țării tale. (Vasile Conta). Un patriot adevărat se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oamenii (Nicolae Iorga).

***

* “Țara” - Ridică-te și luminează în cuvânt/ sentimentele țării/ care te-a născut/ și ți-a dat viață, nu pentru tine/ ci să i-o dai ei înapoi înmiit, - și care ți-a dat nume să-l porți,/ nu pentru tine/ ci

să-l înmulțești/ numind-o cu toate numele tale. Ridică-te și luminează în cuvânt/ sentimentele țării tale/ ca să-ți poate zice fiul tău/ și să poți să o numești pe ea/ “casa ta”.

Nichita Stănescu (1933-1983), poet, scriitor, eseist, membru al Academiei Române

P.S. “România” este țara acelora care s-au născut în ea: români, țigani, unguri, evrei, sași, secui, slovaci, poloni, ruși, ucainieni etc. Dar ea se numește, nici mai mult nici mai puțin, decât “România”. Este țara tuturor acelora care o iubesc și o cinstesc cu gânduri pașnice. Alții, cu alte gânduri șovine, să-și caute patria lor, a moșilor și strămoșilor lor.

De 30 de ani, liniștea “patriei pe veci și de-a pururi România” este tulburată de o “gașcă” de asociați numiți udemeriști, care de foarte multă vreme ne tot atacă în “stâna casei noastre”. Tot dau târcoale pe la porțile Europei, pentru a demonstra că noi, românii, suntem ocupanți, ucigași, șovini, xenofobi, dar... și minciuna are rostul ei, picioare scurte. Se împlinesc, în luna aceasta, 76 de ani de la crimele pe care horthyștii le-au săvârșit în Transilvania: Ip, Trăznea, Sărmașu, Moisei, și-n cele peste 300 de sate pe care le-ați trecut prin sălbăticia și ura voastră care a întrecut după spusele unui martor ocular american, chiar crimele nazismului: ucideri în masă, capete tăiate cu sapa, copii scoși din burțile mamelor cu sabia și cosorul, aruncați de vii în gropi, scos ochii, tăiat nasurile și urechile, jucat fotbal cu capul tăiat, arși de vii, biserici și mănăstiri arse, preoți răstigniți pe ușile bisericilor și împușcați, călugări închiși în mănăstire și dat foc, alungări în masă, violări în masă, violări pe masa sfintelor altare ortodoxe românești, mitraliați în grup și multe, multe alte fapte de care în fața lui Dumnezeu toți o să dați seama. “Ură semănați, ură o să găsiți!” Aceste lucruri să le spuneți lumii asociaților udemeriști. În loc să cereți teritoriile care nu sunt ale voastre, mai bine să cereți iertare poporului român pentru crimele săvârșite. Tot vorbiți de ținutul secuiesc: Covasna, Harghita și Mureș. În zona Sărmașului nu există niciun secui; de unde vreți voi să ne secuiți sau să vă învățăm ungureasca voastră? Cine vă dă acest drept? V-am pus până și în fruntea țării, iar voi, mâna întinsă, ne-o întoarceți înapoi, dar... sub altă formă.

Nerușinarea voastră nu mai are limite. Aceasta, fiindcă cozile de topor români și trădătorii de neam și țară din Parlamentul României vă cântă în strună. Pe toți îi acuz, indiferent că sunt pesediști, liberali, pontiști, băsiști sau de-ai altui trădător care a vândut ungurilor “Fundația Gojdu”, Tăriceanu. Cum ați putut accepta autonomia județelor noastre românești? Cum ați putut accepta introducerea limbii maghiare în administrație? Sunteți o rușine a neamului românesc. Ați tulburat astfel liniștea eroilor și martirilor de la Oarba de Mureș, Ip, Trăznea, Sărmașu, Aita Seacă, Moise, Mărăști, Mărășești și Oituz, din Basarabia și Bucovina, din Cadrilater... Ați auzit voi, inculților, de așa ceva? Dar de cei aproape 2,6 milione de eroi și martiri, pe care voi, prin inconștiența voastră, trădarea voastră, hoția voastră, i-ați mai omorât odată? Acum dați vina unii pe alții și vă certați ca la ușa cortului. Rușine, trădătorilor de neam și țară. Parlamentarilor ardeleni, care nu pricepeți nimic din istoria neamului vostru, când mai treceți prin Sărmașu, urcați la Mănăstirea de pe Dealul Comoara, și acolo, în genunchi, să cereți iertare celor 26 de eroi, martiri, luminați și iubitori de neam și țară, să vă plângeți nimicnicia voastră, așa cum plângea Horia înainte de supliciu, spunându-i preotului ortodox Raț: “Părinte, plâng nu pentru că îmi este frică de moarte, plâng fiindcă m-au trădat românii mei”. De acolo vă vin rădăcinile voastre de trădători ai neamului românesc. Vă aduc aminte ce spunea povestitorul moldav, Creangă: “După faptă și răsplată” ...și, la ce spunea Sfântul Ardealului: “Cine are minte, să ia aminte!”

Cu sufletul plin de mâhnire,

Părintele ILIE

Lasă un comentariu