MALTRATAREA LUI MIHĂILĂ COFAR, RĂSPLĂTITĂ DIN PLIN DE MEDIUL DE AFACERI DIN UNGARIA - RETURNING FROM HELL - REÎNTOARCEREA DIN IAD

Distribuie pe:

“Evenimentul zilei”, autor Victor Roncea, printr-o serie de articole publicate recent, reia cele ce se petrecuseră la 20 martie, în Târgu-Mureș. Au trecut de atunci 30 de ani. O imagine care făcuse înconjurul lumii a fost cea a unui bărbat căzut pe spate, în fața Hotelului Grand. Mulțimile dezlănțuite care auncau cu pietre și sticle unii în alții, atacuri cu bâte unii asupra altora. Bărbatul căzut pe asfalt, aflat în agonie, nu este ocolit. I se aplică în continuare lovituri cu picioarele în cap, torace, burtă, pe unde se nimerește. I se pune o pancardă pe cap. Vine altul, i-a pancarda și îi aplică peste cap câteva lovituri, până când se rupe. Mulțimile se mișcă în valuri ucigașe de ură dezlănțuită, de la Palatul Culturii până dincolo de Catedrala Mică. Televiziunile internaționale prezintă “maghiar ucis într-un pogrom organizat de români, în inima Transilvaniei”, folosindu-se de imaginea linșării bărbatului căzut pe asfalt, îmbrăcat într-un pulover de culoare verde. Acel “ungur” era Mihailă Cofar din Ibănești. Cuvântul-cheie “pogrom” fusese introdus în scenariu de Kincses Elod, atunci membru al UDMR și al CPUN-ului Târgu-Mureș, consiliat de Smaranda Enache, membră a GDS și a Ligii Pro Europa și care îndemnase maghiarii, în aceeași zi, să înceapă “pregătirile de apărare”. Între cei 16.000 de unguri care ocupau centrul orașului, pregătiți să se apere de “pogromul” celor 4.000 de români aflați pe străzi. Printre cei sosiți în centru, de la IMATEX, se afla și Barabas Erno. A fost unul din agresorii lui Mihăilă Cofar, iar Cseresznyés Pál, al doilea din cei care au fost identificați ulterior.

MIHĂILĂ COFAR

Mihailă Cofar, bărbat de 42 de ani la acea vreme, căsătorit, tată a trei copii, a fost internat cu diagnosticul de plagă penetrantă lobo-abdominală, rupture a osului temporal drept printr-o bucată care a pătruns în creier și o vătămare la nivelul lobului temporal drept, traumatism cranio-facial grav și șoc traumatic. Primele îngrijiri medicale le-a primit la Târgu-Mureș, apoi a fost transportat la București. Acolo a fost spitalizat timp de opt luni, dar nu s-a refăcut. A fost operat în Germania, la Koln. A rămas semi-paralizat pe viață. Este vorba de brațul și piciorul stâng. Acum are 72 de ani. Trăiește la Ibănești, cu 1.200 de lei pe lună, din care, 700 de lei pensia de boală și 500 de lei cea de muncă. Nu are vreun alt ajutor financiar. Jurnalistul a discutat cu anchetatorii acelor evenimente. În baza declarațiilor și a imaginilor filmate, au fost identificați agresorii principali ai lui Mihailă Cofar: Ernõ Barabás și Pál Cseresznyés. Avocatul Kincses Elod fugise în Ungaria, urmat de Barabas Erno, și care primește statut de refugiat, cetățenie ungară, locuință și slujbă.

CSERESZNYéS PáL

Cseresznyes Pal a fost arestat. În urma procesului, ambii sunt condamnați la închisoare cu executare de 10 ani, pentru tentativă de omor. Cseresznyes Pal a fost apărat de Frunda Gyorgy. El a reușit obținerea grațierii sale de către președintele Emil Constantinescu. A fost declarat martir de UDMR. A primit chiar și o decorație de “vitejie” din partea lui Marko Bela și a lui Kelemen Hunor, care i-au acordat și stipendii din “Fondul de Solidaritate al UDMR”. Organizația extremistă maghiară “Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate”, interzisă în mai multe state ale lumii, l-a numit președinte de onoare. A murit acum câțiva ani, datorită faptului că devenise alcoolic.

BARABAS ERNO

El a fost urmărit internațional pentru tentativă de omor, dar Ungaria l-a protejat oficial, cu toate că a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, de către Justiția Română. Între timp a devenit pe locul 26 în TOP 50 de milionari unguri. Este proprietarului mărcii HELL Energy Drink. Compania sa de băuturi enregizante face milioane de euro și în România. Sediul este chiar lângă Aeroportul Internațional Transilvania din Târgu-Mureș, la Vidrasău. Are un Rolls Royce auriu, un Mercedes AMG, un Lamborghini și un Ferrari la Târgu-Mureș și Miskolc. Jurnalistul a stat de vorbă cu soția lui Mihăilă Cofar, deoarece el nu putea vorbi, îi era rău. Ea mărturisit că Erno Barabas nu a venit niciodată să-și ceară scuze pentru răul făcut și, peste toate, autoritățile statului le-au mai și tăiat recent un ajutor financiar.

HELL (IAD)

Jurnalistului i-a atras atenția o băutură energizantă care a fost introdusă pe piața românească, denumită “Hell”, și o grafică cu chip de diavol. Pentru a afla despre producătorul acestei băuturi energizante, autorul se folosește de textul semnat de jurnalistul Dorin Chioțea, care mărturisește: “Cu 30 de ani în urmă eram martor mut la cel mai grav conflict interetnic de pe aceste meleaguri: bătălia româno-maghiară de la Târgu-Mureș. Doar investigatorul Victor Roncea insistă zilele astea asupra subiectului, cu detalii extraordinare (în Evenimentul Istoric). Un documentar uluitor, “Martie Negru”, a produs cândva, pentru TVR și Cristina Țilică (reporter - Marian Voicu); poate fi găsit pe youtube. Cinci oameni au murit atunci - 2 români și 3 maghiari -, aproape 300 au fost răniți, regretatul scriitor Suto Andras și-a pierdut un ochi, iar Mihai Cofar, 72, un om obișnuit din Ibănești, a fost nenorocit pe viață. Mutilat și paralizat, acesta a fost considerat maghiar de presa internațională, îngrozită de atrocități. Imaginile cu el, bătut până aproape de moarte, de câțiva semeni, ar trebui blurate după standardele tv de azi. Între etnicii maghiari care au făcut această grozăvie au fost detectați doi. Unul dintre ei, Pal Cseresznyes, a fost condamnat la ani grei de închisoare si grațiat apoi, la cererea UDMR, de către Emil Constantinescu. Înainte de a semna decretul, președintele l-a sunat pe dl Cofar să-i ceară acordul. Acesta i-a spus că și-a iertat călăul. Celălalt agresor, Ernest “Erno” Barabas, a primit în 1992 zece ani de temniță și a fugit imediat în Ungaria, apoi a refuzat sistematic orice extrădare.

N-a mai revenit deloc în România. De aici vă povestesc o experiență personală copleșitoare: Anul trecut, prin aprilie, am ajuns la Miskolc, Ungaria, pentru două zile. Am vizitat o uzină de cutii de aluminiu (doze pentru sucuri) și fabrica de energizante Hell, marele rival mondial al RedBull. Investiții de peste 200 de milioane de euro. Combinate ultramoderne, perfect organizate, a fost o documentare nemaipomenită. Hell, care domină deja multe piețe în lume, îl are pe celebrul actor american Bruce Willis drept imagine de brand. În tot acest periplu, ni se spunea că familia care deține această mega-afacere e una dintre cele mai bogate din Europa; fară să ni se dea nume! Am aflat doar că ar fi vorba despre doi frați originari din Târgu-Mureș, care au venit în Ungaria, cu tatăl lor, în urmă cu aproape 30 de ani. M-am uitat pe net și cu greu am găsit numele de Barabas. Asta am făcut în singura noapte petrecută la Miskolc, într-un resort de vis, perla unei zone deluroase bogată în ape minerale. Simțeam că mă zgârie ceva pe retină, dar nu știam de unde să iau personajul. La final, când am coborât la subsol, să intru în microbuzul care ne ducea la aeroport, spre Budapesta, la 2 m de mine era parcat un Mercedes AMG d-ăla de 200.000 euro. La volan se afla un bătrânel blajin, în dreapta era soția lui. M-a auzit că vorbeam românește cu colegii de călătorie. Avea geamul lăsat, numerele de înmatriculare erau locale. Ne-am privit, a venit la mine să-mi strângă mâna și m-a întrebat, cu un sublim accent ardelenesc: cum v-ați simțit aici? I-am spus: OK, dar cine sunteți, patronul? Da, zice. Eu am făcut toate astea. Mă numesc Barabas! Erno”.

 

Lasă un comentariu