DUPĂ IZOLARE, ROMÂNII AFIRMĂ CĂ ÎȘI VOR CHELTUI BANII DOAR PE BUNURI DE STRICTĂ NECESITATE

Distribuie pe:

Conform ultimei cercetări sociologice realizate de IRSOP, structurată pe patru capitole importante (veniturile în luna mai, starea de sănătate, consumul în perioada viitoare și comportament responsabil după ieșirea din izolare), reiese că pentru aproximativ 42% dintre români situația financiară s-a înrăutățit în luna mai, din cauza stării de izolare și a crizei economice generată de noul coronavirus, 32% recunosc că, în luna mai, au fost nevoiți să recurgă la economii pentru a susține cheltuielile casei, iar 48% spun că după achitarea tuturor obligațiilor rămân fără bani.

S-a dublat numărul celor care nu își pot achita ratele

Rezultatele prezentate în cadrul capitolului “Veniturile în luna mai” arată că în această lună, comparativ cu aprilie, 58% din gospodării au reușit să își mențină sau chiar să crească puțin nivelul de trai. Pe de altă parte, 42% dintre cei chestionați spun că situația financiară a avut de suferit în această perioadă.

Comparativ cu luna aprilie, când temerile se situau în jurul a 5%, în luna mai 10% dintre cei intervievați au afirmat că nu sunt siguri că își vor păstra locul de muncă. Tot de la 5 la 10% a crescut și numărul celor care spun că nu își pot achita ratele bancare.

Un procent în creștere (48% dintre cei chestionați) afirmă că în luna mai nu le mai rămân bani după ce își vor plăti toate obligațiile. În aprilie, procentul acestora era mai mic cu 10%, respectiv de 38%.

Sistemul de sănătate și corupția, slăbiciunile statului român

La capitolul “Sănătate”, sondajul IRSOP arată că o treime din populația adultă a fost nevoită să își amâne analizele, tratamentele sau intervențiile chirurgicale din cauza pandemiei.

39% dintre cetățeni consideră că sistemul de sănătate este cea mai importantă slăbiciune a țării, scoasă la iveală de pandemie. În opinia participanților la cercetare, sistemul medical va avea nevoie de investiții masive pentru a face față epidemiilor. Pe locul doi, între slăbiciunile importante ale statului român se clasează corupția (34%).

Tendință spre economisire

La capitolul “Consum viitor”, cercetarea a relevat că, în următoarele trei luni, 84% dintre cei chestionați nu își vor mai achiziționa decât lucruri de strictă necesitate, nu bunuri de folosință îndelungată. Astfel, oamenii sunt într-o stare de espectativă, pentru a vedea ce se întâmplă cu situația lor economică.

Reținerea de la cumpărare sugerează și că un eventual program de restartare a consumului pe termen scurt s-ar putea să nu funcționeze. În următoarea perioadă (3 luni), 83% dintre persoanele participante au spus că intenționează să se descurce doar din veniturile proprii, iar 14% vor să împrumute bani de la diverse persoane.

Majoritatea cetățenilor (74%) spun că în următoarele 3 luni nu se așteaptă să facă economii, luând în calcul probabila diminuare a veniturilor.

Comportament responsabil                 

La ultimul capitol, privind “Comportamentul responsabil după izolare”, autorii sondajului spun că dacă oamenii sunt întrebați: «veți respecta recomandările autorităților», aproape toți vor răspunde că da.

Însă, dacă sunt întrebați cum vor reacționa ceilalți, după ieșirea din izolare, impresia dominantă este că “mai puțin de jumătate” sau “foarte puțini” vor lua în considerare recomandările autorităților în materie de distanțare socială și protejare a celor din jur.

În interpretarea autorilor sondajului, ceea ce cred oamenii în general că vor face ceilalți se apropie de ceea ce intenționează să facă ei înșiși... Înseamnă că, practic, rata de elasticitate nu va fi prea mare, cu excepția măsurilor de igienă personală.

În aceste condiții, cu referire la ceilalți, 51% dintre cei care au răspuns chestionarului spun că vor respecta măsurile de igienă, 33% cred că vor da atenție indicațiilor de a-i proteja pe ceilalți, că vor respecta recomandările autorităților (26%) și distanțarea socială (26%), iar 15% sunt de părere că aceste măsuri vor fi respectate într-o foarte mică măsură.

*

Sondajul a fost realizat în perioada 6 și 9 mai 2020, prin intervievarea telefonică a 760 de persoane, eșantion reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România.

Lasă un comentariu