ȚĂRILE MEMBRE UE AR TREBUI SĂ SE PREGĂTEASCĂ PENTRU AL DOILEA VAL DE CORONAVIRUS

Distribuie pe:

Surse din cadrul Comisiei Europene (CE) avertizează că țările membre UE trebuie să se pregătească pentru un posibil al doilea val de răspândire a noului coronavirus. Anunțul a fost făcut săptămâna trecută de către un reprezentant al CE: “În conformitate cu rezultatele ultimei evaluări a riscurilor, statele membre ar trebui să se pregătească pentru al doilea val”, a spus oficialul, precizând că Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor evaluează în mod regulat situația privind pandemia de coronavirus. “Noile valuri pot apărea chiar dacă indicatorii actuali sunt bine controlați”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, ONU a avertizat, recent, că, pe lângă suferințele fizice, pandemia de COVID-19 riscă să provoace o criză globală de sănătate mintală.

“După zeci de ani de neglijare și subfinanțare a serviciilor de sănătate mintală, pandemia COVID-19 lovește acum familii și comunități, afectate se stres, anxietate și frică”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video.

“Chiar și atunci când pandemia va fi sub control, îngrijorarea, anxietatea și depresia vor continua să afecteze oamenii și comunitățile”, a spus el.

Vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente, considerate, în special, cu risc ridicat de a contracta infecția, se confruntă cu un stres crescut, tocmai din cauza acestei amenințări, temându-se că ei sau cei dragi lor vor fi infectați sau vor muri din cauza noului coronavirus, care a ucis aproape 300.000 de oameni la nivel mondial. El a subliniat, de asemenea, impactul psihologic asupra unui număr mare de persoane care și-au pierdut sau riscă să-și piardă mijloacele de trai, au fost despărțite de cei dragi sau au suferit din cauza ordinelor drastice de autoizolare și carantină.

“Știm că în actuala situație, frica, nesiguranța, tulburările economice - toate cauzează suferințe psihice”, a declarat Devora Kestel, șeful departamentului de sănătate mintală și consum de substanțe al OMS, într-o conferință de presă în mediul virtual.

Lucrătorii din domeniul sănătății - care activează sub un “stres extraordinar” - sunt deosebit de vulnerabili, a spus Kestel, citând date care arată creșteri ale cazurilor de sinucideri în rândul acestei categorii. Ea a arătat, de asemenea, că potrivit unui studiu recent, aproape jumătate dintre lucrătorii din domeniul sănătății au spus că au nevoie de sprijin psihologic. Un studiu realizat în regiunea Amhara din Etiopia a arătat că, 33% din populația lumii suferă de simptome legate de depresie - “o creștere de trei ori” față de perioada anterioară pandemiei.

Multe alte grupuri prezintă, deja, probleme psihologice datorate crizei: copiii, fiind ținuți în afara școlii, de exemplu, se confruntă cu incertitudine și anxietate. Femeile, la rândul lor, se confruntă cu semnificative riscuri de abuz în familie, din cauza timpului îndelungat petrecut acasă, alături de soți/parteneri de viață.

ONU solicită guvernelor să majoreze investițiile în domeniul sănătății mintale, subliniind că, înainte de criză, țările au alocat, în medie, doar două procente din bugetele de sănătate publică sprijinului pentru acest domeniu.

(surse un.org, europa.eu)

 

Lasă un comentariu