MARELE BAZAR DIN ISTANBUL ÎȘI AȘTEAPTĂ TURIȘTII…

Distribuie pe:

Marele Bazar din Istanbul, care găzduiește peste 3.000 de magazine și 30.000 de comercianți, s-a pregătit de redeschidere în capitala economică a Turciei, după ce a fost închis pe 23 martie în cadrul măsurilor luate pentru a stopa epidemia de coronavirus care a făcut aproape 4.500 de morți în țară, relatează AFP.

Potrivit autorităților locale, aceasta este cea mai lungă perioadă în care Bazarul a fost închis în existența sa de aproape șase secole, cu excepția catastrofelor naturale și a incendiilor.

Marele Bazar a fost construit în 1455, la doi ani după ce otomanii au cucerit Constantinopolul.

Această piață acoperită, una dintre cele mai mari suprafețe din lume, era vizitată de 150.000 de oameni zilnic înainte de închidere. În perioada pandemiei era cufundată într-o liniște lugubră, care contrastează cu zarva creată de mii de comercianți care își strigă de obicei clienții în toate limbile lumii.

Doar circa 20 de magazine de bijuterii și birouri de schimb valutar au rămas deschise și întâmpină clienții cu programare.

Între timp, Bazarul a fost dezinfectat timp de câteva săptămâni, în fiecare miercuri, de către echipele municipale.

“După închiderea temporară de la 23 martie vom redeschide piața, cu voia lui Dumnezeu, respectând normele sanitare”, a declarat președintele consiliului de administrație al Marelui Bazar, Fatih Kurtulmus.

Deși anticipează o activitate redusă în primele săptămâni, el este “convins că turiștii se vor întoarce la Istanbul pe la sfârșitul lunii iunie pentru că nu pot să nu viziteze (...) Marele Bazar, Hagia Sophia și Moscheea Albastră”, a adăugat el, enumerând alte locuri emblematice din Istanbul.

Situat în centrul istoric al Istanbulului, Marele Bazar este una dintre principalele atracții turistice din capitala economică a Turciei. Anul trecut, piața a fost vizitată de 42 de milioane de persoane.

Lasă un comentariu