VELA: GUVERNUL A APROBAT PESTE 3 MILIARDE DE LEI PENTRU PROIECTUL “VIZIUNE 2020” PRIVIND REACȚIA RAPIDĂ ȘI EFICIENTĂ LA DEZASTRE

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, Nota de fundamentare privind cheltuielile aferente proiectului de investiții “Viziune 2020”, în valoare de peste 3 miliarde de lei, din care 84,4% sunt fonduri europene nerambursabile, un proiect ce vizează “creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

“Este prevăzut ca și achiziție un număr de: 60 de autospeciale de descarcerare, 49 de containere cu echipamente individuale de protecție, 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare, 276 de autospeciale de stingere cu apă și spumă, 33 de centre de comunicații pentru punctele de comandă mobilă medii, 18 autoplatforme, 42 de autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare, o navă multirol, 3 șalupe multirol și un centru național de răspuns la dezastre unde toți cei care lucrează în acest domeniu vor avea un centru operațional de comandă la nivelul Capitalei”, a precizat ministrul Marcel Vela, la finalul ședinței de Guvern.

El a adăugat că în aceeași sumă este prevăzută și achiziția a 12 elicoptere, și anume “6 elicoptere ușoare, deja, în formă de achiziție și livrare” și “6 elicoptere medii și grele pentru uscat și pentru zona maritimă, care sunt în prezent în procedură de negociere competitivă”.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea de a fi pregătiți pentru a răspunde eficient și operativ în toate situațiile de criză, de calamități sau oricând este nevoie pentru a proteja viața și bunurile cetățenilor, astfel că și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI trebuie să fie cât mai bine dotate pentru a face față oricăror provocări.

“Guvernul a adoptat o hotărâre prin care aprobă Nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea cheltuielilor aferente proiectului de investiții «Viziune 2020». Este vorba despre finanțarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, inclusiv din bugetul Ministerului Afacerilor Interne. Suma totală este de 3.263.410.000 lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care UE susține în lei, echivalentul a 2.767.255.000 de lei, reprezintă finanțarea de 84,8%. Cofinanțarea este de 15%, în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2%, de 6.644.000 de lei. Adică, din această sumă extrem de mare pentru o investiție de o asemenea anvergură, de 3,2 miliarde de lei, 2,7 miliarde sunt susținute din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Lasă un comentariu