64 DE CETĂȚENI ROMÂNI CARE SE AFLAU ÎN FRANȚA AU REVENIT ÎN ȚARĂ

Distribuie pe:

Un număr de 64 de cetățeni români au ajuns miercuri în țară, din Franța, ca urmare a demersurilor întreprinse de autorități pentru revenirea acasă a celor afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian, adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, a informat, joi, Ministerul Afacerilor Externe.

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană specială, operată de compania TAROM, pe ruta București - Paris - București, în urma demersurilor comune ale MAE, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerului Afacerilor Interne.

“Printre cetățenii români repatriați se regăsesc studenți și membri de familie ai acestora, un caz medical pentru care Ambasada României la Paris a întreprins demersurile necesare în vederea îmbarcării, persoana în cauză fiind asistată de un reprezentant al ambasadei până la aeroport, precum și alte persoane care se aflau în imposibilitatea de a-și prelungi șederea pe teritoriul acestui stat”, a precizat MAE, printr-un comunicat de presă.

Demersurile de repatriere au permis, de asemenea, revenirea în țara de reședință a trei persoane - un cetățean francez, unul marocan și unul din Togo, rezidenți în România.

Cu aceeași cursă, pe ruta București - Paris, a fost facilitată și revenirea în Franța pentru cinci cetățeni francezi, care se aflau pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța verificării cu atenție, anterior oricăror deplasări, a informațiilor postate pe site-ul său privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

SITUAȚIA CAZURILOR DE COVID-19 ÎN STATELE VECINE ROMÂNIEI

Ungaria a raportat, joi dimineață, 3.816 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus (cu 23 mai multe decât în ziua anterioară), dintre care 509 de cazuri mortale, informează MTI.

Până în prezent, 1.996 de pacienți spitalizați cu COVID-19 s-au vindecat. În prezent, în spitalele ungare se află 404 pacienți infectați cu noul coronavirus, iar 11.525 de persoane se află în carantină oficială la domiciliu.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 se înregistrează în Budapesta (1.818), urmată de județele Pesta (541) și Fejer (369), iar cele mai puține în județul Bekes (11). Ungaria, țară o populație de aproximativ 9,78 milioane de locuitori, a efectuat până acum 174.011 de teste.

În Bulgaria s-au înregistrat încă 17 cazuri confirmate cu COVID-19, în ultimele 24 de ore, când a fost consemnat un deces din cauza noului coronavirus, a transmis, joi dimineață, BTA.

Numărul total de cazuri de COVID-19 din Bulgaria, țară cu aproape 7 milioane de locuitori, a ajuns la 2.477, dintre care 134 fatale. Un număr de 965 pacienți ce contractaseră cu noul coronavirus s-au vindecat.

Șeful Inspectoratului bulgar pentru sănătate publică, Anghel Kuncev, a afirmat că în prezent au loc discuții cu guvernul pentru a ridica măsura carantinei de 14 zile pentru persoanele care intră în Bulgaria.

Ucraina a raportat, până joi, la ora locală 10.00, (07.00 GMT), un număr de 22.382 de cazuri de COVID-19, dintre care 477 în ultimele 24 de ore, a anunțat ministrul sănătății ucrainean Maksim Stepanov.

De la declararea pandemiei, în Ucraina s-au îmbolnăvit de COVID-19 un număr de 1.627 de copii și 4.345 membri ai personalului medical.

Potrivit lui Stepanov, până în prezent, 8.439 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 s-au vindecat, iar 669 au decedat - dintre care 11 în ultima zi - în Ucraina, țară cu o populație de 43,77 milioane locuitori. În ultimele 24 de ore, autoritățile medicale ucrainene au realizat 10.298 de teste Real Time PCR.

În Serbia, numărul cazurilor confirmate a ajuns la 11.275, dintre care 240 mortale, indică datele publicate de site-ul covid19.rs.

În ultimele 24 de ore, în Serbia s-a consemnat un deces cauzat de COVID-19. Laboratorul național al Institutului Torlak din Belgrad a testat 229.485 de persoane eligibile (aflate în zona de transmitere intensă a virusului și cu prezența simptomelor de infectare a aparatului respirator), dintre care 5.714 în ultimele 24 de ore.

În Serbia, țară cu 8,74 milioane locuitori, mai sunt spitalizați 622 de pacienți cu COVID-19, iar 6.277 de persoane infectate cu noul coronavirus s-au vindecat complet.

 

PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS: “ATENȚIE, ATENȚIE, ATENȚIE!”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, o serie de măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie, precum redeschiderea teraselor, reluarea transportului internațional și a deplasărilor în afara localității fără declarație, posibilitatea organizării de spectacole și de competiții sportive în aer liber.

Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, la finalul unei ședințe privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, președintele Iohannis a atras însă atenția asupra faptului că nu s-a înregistrat o scădere semnificativă a noilor cazuri de infectare cu COVID-19.

“În ceea ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie, se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă și în acest fel lucrurile vor fi, zicem noi, sub control”, a precizat președintele.

El a menționat că de la 1 iunie se va putea merge la plajă, cu condiția păstrării unei distanțe de cel puțin doi metri între șezlonguri.

“Tot de la 1 iunie, va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și de igienă. Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă. În ce privește deplasările în afara localității, acestea, de la 1 iunie, vor fi libere. Deci, nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina sau cu piciorul sau cu bicicleta din localitate”, a spus șeful statului.

Iohannis a declarat că de la 1 iunie se vor putea relua și competițiile sportive în cazul în care acestea se practică în aer liber.

“Competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact. Competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori”, a precizat el.

Pe de altă parte, președintele a solicitat atenție, în continuare, din partea populației, în condițiile în care s-au înregistrat 200 de cazuri noi de infectare, pe parcursul ultimelor 24 de ore.

“Am avut o ședință destul de lungă împreună cu premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecință, în continuare, atenție, atenție, atenție!”, a transmis președintele Iohannis.

 

Lasă un comentariu