“REGELE MIHAI I - OM CU O CREDINȚĂ PUTERNICĂ, PE CARE NU S-A SFIIT NICIODATĂ SĂ O MĂRTURISEASCĂ ÎN PUBLIC”

Distribuie pe:

Regele Mihai I a fost un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, un om cu o credință puternică pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, afirmă Patriarhul Daniel, într-un mesaj transmis la împlinirea a 100 de ani de la nașterea suveranului.

“Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a Regelui Mihai I al României, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa, evidențiind marile virtuți care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieți: credința în Dumnezeu, iubirea față de poporul român, răbdarea în suferință, demnitatea în comportament și puterea de-a ierta pe cei ostili. Personalitate istorică marcantă a veacului său, monarh, mareșal al României, veteran al celui de-Al II-lea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în același timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, un om cu o credință puternică pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române «Nihil sine Deo» («Nimic fără Dumnezeu»)”, a transmis Patriarhul.

Întâistătătorul BOR arată că “Regele Mihai a trăit cu discreție, dar cu intensitate, credința ortodoxă în care a fost botezat și pe care a păstrat-o cu multă grijă în toată viața sa, ca fiind cea mai prețioasă comoară primită de la mama sa, Regina Elena, și de la poporul român evlavios”.

Această credință l-a ajutat să fie statornic în iubirea sa față de poporul român, de Biserică și de familie. De asemenea, trebuie să menționăm că, deși era un creștin ortodox în cuvânt și faptă, Regele Mihai era, în același timp, respectuos față de alte culte religioase, fiind un om al păcii interetnice și interreligioase”, a adăugat Patriarhul.

Patriarhul Daniel consideră că ultimul suveran al României va rămâne în memoria poporului român ca “o făclie de Înviere în vremuri de răscruce”.

“Regele Mihai I al României a militat și a contribuit intens pentru integrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, pentru că prețuia mult libertatea și democrația. După realizarea acestor deziderate, a rostit o cuvântare în Parlamentul României, la 25 octombrie 2011, în care a spus că «lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie» și a adresat îndemnul de a cultiva, de asemenea, identitatea și demnitatea națională, valori pe care Regele Mihai le-a apărat prin exemplul personal în tot timpul vieții sale. Prin personalitatea, viața și lucrarea sa, Regele Mihai I al României va rămâne în memoria poporului român o făclie de Înviere în vremuri de răscruce”, se mai arată în mesajul Patriarhului Daniel. (AGERPRES)

Lasă un comentariu