DIN 15 IUNIE, AU FOST RELUATE TRATAMENTELE BALNEARE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 505, din 13 iunie 2020, a fost publicat Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.078 privind măsurile necesare în cadrul unităților care desfășoară activități de tratament balnear, reluate odată cu măsurile de relaxare epidemiologică din 15 iunie.

Ordinul prevede atât un triaj inițial al pacienților, cât și un triaj epidemiologic, iar pacienții trebuie să se programeze exclusiv prin mijloace de comunicare la distanță (e-mail sau telefon), ocazie cu care se face și un prim triaj.

Totodată, pacienții vor fi încadrați în cele patru categorii stabilite de Autoritatea Națională de Management al Calității Sănătății, respectiv pacient asimptomatic, fără contact cu vreo persoană cu afecțiuni virale, dar făcând parte din grupa de risc, pacient asimptomatic, fără contact cu persoane simptomatice, pacient asimptomatic, dar care a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus, și pacient diagnosticat cu coronavirus.

La tratament balnear vor fi acceptați doar pacienții asimptomatici, fără contact cu persoane simptomatice (primele două categorii), iar la prezentarea în unitate se face un triaj epidemiologic, constând în măsurarea temperaturii. La prezentare, pacienții vor completa o declarație pe proprie răspundere referitoare la coronavirus și vor fi obligați să poarte mască și protecție pentru încălțăminte.

De menționat că accesul în cabinetele de consultații și de tratament fizic, nu le este permis pacienților însoțiți de aparținători, cu excepția pacienților cu dizabilități, care au nevoie de însoțitor, pacienților minori sau pacienților cu afecțiuni grave, care obțin acceptul medicului curant.

Actul normativ prevede și reguli pentru personalul unităților de tratament (purtarea echipamentului corespunzător, termometrizarea la intrarea în tură și, dacă este posibil, folosirea de căi de acces diferite de cele ale pacienților).

Recepția trebuie să funcționeze cu o singură persoană pe tură, iar accesul în vestiar se permite pentru o singură persoană odată.

În sălile de așteptare, trebuie să existe dezinfectant pentru pacienți și este recomandat să existe o singură persoană care așteaptă, în acest sens urmând a se lăsa suficient timp între consultații (minimum 15 minute). Dacă sunt mai multe persoane odată, în sala de așteptare, unitatea va asigura distanță de 2 metri între acestea.

În sălile de tratament, aparatele trebuie distanțate la un metru și jumătate și pot intra cel mult doi pacienți odată. De asemenea, la finalul fiecărei proceduri, fiecare sală și fiecare echipament vor fi dezinfectate.

Lasă un comentariu