PROIECT DE LEGE PRIN CARE FIRMELE PRIVATE SUNT ÎNCURAJATE SĂ ANGAJEZE PENSIONARI

Distribuie pe:

În Parlament a fost supus spre dezbatere Proiectul de lege privind reintegrarea pe piața muncii a pensionarilor care doresc să își continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării. Potrivit inițiatorilor, se intenționează ca societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, să poată angaja, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier, în domeniile de activitate ale societății comerciale respective. Potrivit inițiativei legislative, pentru aceste persoane nu se datorează contribuțiile de asigurări sociale și contribuția de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Dacă firma are cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei și are mai puțin de 5 angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar. În cazul în care societatea are cifra de afaceri mai mică decât 5.000.000 lei, cu un număr mai mic de zece angajați, paritatea este de un consilier pensionar raportat la 3 persoane care nu au atins pragul de pensionare. Pentru companiile cu mai mult de 10 angajați, paritatea este de un pensionar raportat la 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare.

Proiectul va fi dezbătut la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este for decizional.

NUMĂR DE TELEFON PUS LA DISPOZIȚIE PENTRU VÂRSTNICI CU PROBLEME

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat într-un mesaj pe pagina sa de socializare, că peroanele vârstnice aflate în izolare sau cu restricții de deplasare și persoanele cu dizabilități pot suna la numărul de telefon 021.9998, atunci când au nevoie de ajutor. În speță, a detaliat vicepremierul, este vorba de un proiect derulat în mare parte din fonduri europene, în valoare de 18 milioane de euro, destinat furnizării de servicii de sprijin pentru categoriile menționate. Aproximativ 1.000 de asistenți sociali vor fi implicați în acest proiect, iar autoritățile estimează că vor fi ajutate aproximativ 100.000 de persoane din toată țara. “Proiectul - care mi-aș dori să fie debutul unui SMURD social în România - face parte dintr-un ansamblu de pachete sociale integrate pe care le avem în vedere”, a precizat Turcan.

A FOST MODIFICAT CODUL MUNCII. AMENZI PENTRU FIECARE ANGAJAT CARE DEPĂȘEȘTE NUMĂRUL ORELOR SUPLIMENTARE PREVĂZUTE DE LEGE

Legea de modificare a Codului Muncii care vizează sancționarea cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei în cazul orelor suplimentare prestate de angajați a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, arată un comunicat al Președinției. Principala modificare vizează faptul că amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege, față de situația în care amenda era acordată angajatorului, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program, mai mult decât permite legea. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și se aplică din data de 21 iunie. Se prevede ca durata maximă legală a timpului de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție, durata respectivă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, pe o perioadă de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară, se arată în actul normativ. (foto - adevarul.ro)

 

Lasă un comentariu