AZI, 11 IULIE ZIUA MONDIALĂ A POPULAȚIEI

Distribuie pe:

Din 1987, la 11 iulie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Populației, decretată ca atare de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru că, în acea zi, populația lumii a atins pragul de 5 miliarde de locuitori.

* Populația lumii este de 7,8 miliarde de oameni și se estimează că va crește până la aproape 10 miliarde până în 2050 și va ajunge la aproximativ 11,2 miliarde până la sfârșitul secolului.

* Mai multe persoane trăiesc în mediul urban (55%) decât în zonele rurale (date conform statisticilor din 2018 - n.n.), comparativ cu 30% în 1950. Până în 2050 această proporție va ajunge la aproximativ 70 de procente.

* Cele mai urbanizate regiuni sunt America de Nord (82%), America Latină și Caraibe (81%), Europa (74%) și Oceania (68%).

* Africa și Asia găzduiesc aproape 90% din populația rurală a lumii, pe locul întâi situându-se India (893 milioane), urmată de China (578 milioane).

* Tokyo este cel mai mare oraș din lume, cu 37 de milioane de locuitori, urmat de Delhi, cu 29 de milioane, și Shanghai, cu 26 de milioane de persoane.

* Populația Africii este în creștere, în timp ce populația Europei este în scădere. Numărul tinerilor care locuiesc în prezent în Africa va face o diferență substanțială în configurația populației lumii. Numărul celor care vor ajunge la vârsta adultă în următorii ani arată că Africa va înregistra o creștere demografică semnificativă până în 2050.

* Europa va experimenta contrariul. Toate țările europene se confruntă cu o rată de fertilitate sub cea necesară pentru a menține nivelul actual al populației, ceea ce înseamnă că nu se nasc suficienți copii pentru a înlocui generația anterioară lor. Se preconizează că, din punct de vedere al populației, țările europene vor fi “mai mici”, dacă nu sunt deja.

* Monaco are în prezent cea mai densă populație din lume.

Orașul - stat independent Monaco este al doilea stat suveran cel mai mic din lume, dar populația este destul de numeroasă: pe o suprafață de numai 202 hectare, trăiesc aproximativ 39.000 de locuitori (circa 26.000 de persoane pe kilometru pătrat).

* În general, fertilitatea, la nivel mondial, este în scădere, cu câteva excepții. Rata natalității globale a scăzut începând cu anul 1960 și se așteaptă să mai scadă în următoarele decenii. Deși rata generală este în scădere, fertilitatea diferă foarte mult, de la regiune la regiune: de exemplu, Africa înregistrează aproximativ 4,7 nașteri/femeie, în timp ce Europa doar 1,6.

* Speranța de viață crește la nivel mondial. În 2000, speranța de viață globală era de 67 de ani. Cincisprezece ani mai târziu, acest număr a crescut la 71 și se estimează că va ajunge la 77 de ani până în 2050.

* Milenialii (persoanele născute între 1981 și 1997) reprezintă peste un sfert (aproximativ 27%) din populația lumii. De fapt, aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume fac parte din această generație. Aproximativ 71% trăiesc în Asia sau Africa subsahariană.

* Nigerul are în prezent cea mai tânără populație din lume, vârsta medie fiind de 15,3 ani.

* Potrivit Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2020, populația României, după domiciliu, era de 22,175 milioane de persoane (în scădere cu 0,1% față de 1 ianuarie 2019). Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat comparativ cu 1 ianuarie 2019, remarcându-se o scădere ușoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) și în același timp o creștere cu 0,4 puncte procentuale a ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste). Vârsta medie a populației a fost de 41,7 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2019. La 1 ianuarie 2020, cea mai mare pondere în totalul populației din țara noastră o deținea grupa de vârstă 40-44 ani (8,6%).

11 iulie 2020, zi dedicată necesității protejării femeilor și fetelor în timpul pandemiei

În acest an, Ziua Mondială a Populației se axează pe necesitatea protejării sănătății și drepturilor femeilor și fetelor, dat fiind impactul devastator al pandemiei Covid-19: sistemul de sănătate este suprasolicitat, instituțiile se închid sau oferă un set limitat de servicii pentru femei și fete, iar multe dintre ele aleg să evite, în această perioadă, controalele medicale importante din cauză că se tem de coronavirus. Întreruperile în lanțurile de aprovizionare la nivel global pot duce la o penurie de contraceptive, iar violența domestică va crește din cauză că femeile sunt nevoite să se izoleze în continuare în case.

UNFPA (Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă) atrage atenția că, în următoarele luni - pe măsură ce pandemia continuă - va crește numărul femeilor care nu pot avea acces la servicii de planificare familială, confruntându-se cu sarcini nedorite, acte de violență domestică și alte practici dăunătoare. Potrivit estimărilor UNFPA, dacă măsurile restrictive continuă încă 6 luni, peste 47 de milioane de femei din 114 țări cu venituri mici și mijlocii se vor confrunta cu astfel de situații, având ca rezultat 7 milioane de sarcini neplanificate.

De asemenea, 31 de milioane de noi cazuri de violență asupra femeilor pot apărea, la fiecare 3 luni de blocaj înregistrându-se 15 milioane de acte de violență. Mai mult - avertizează conducerea Agenției - 33.000 de fete sub 18 ani vor fi obligate să se căsătorească, de obicei, cu bărbați mult mai în vârstă, iar în unele țări, neglijarea fetelor a dus la moartea lor, rezultând 140 de milioane de “femei dispărute”. De asemenea, în Europa de Est, deși căsătoria timpurie este, în general, ilegală, se practică pe scară largă în anumite zone: până la 15% dintre femei s-au căsătorit înainte de a împlini18 ani, iar în unele comunități, una din două femei s-a căsătorit la vârsta copilăriei.

UNFPA atrage atenția că, în actualul context pandemic, femeile reprezintă - alături de persoanele vârstnice - unul dintre cele mai vulnerabile segmente de populație: aproape 60% dintre femeile din întreaga lume lucrează în economia informală (sau “subterană” - ascunsă în mod deliberat autorităților publice pentru a evita plata taxelor și impozitelor, a contribuțiilor sociale ș.a.), cu un risc crescut de a cădea sub pragul sărăciei.

(surse: Reuters, unfpa.org, one.org/us; foto - unicef.org, euronews, adevarul.ro)

Lasă un comentariu