LEGĂTURĂ PUTERNICĂ ÎNTRE SĂNĂTATEA CREIERULUI ȘI CEA A INIMII

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Imperial al Școlii de Sănătate Publică din Londra, citați de descopera.ro, au reușit să demonstreze că pe măsură ce sănătatea cardiovasculară se înrăutățește, exact același lucru se întâmplă și cu memoria, ceea ce consolidează legătura puternică dintre sănătatea creierului și cea a inimii.

“Într-unul dintre cele mai ample studii de acest tip realizate până în prezent, am analizat un grup de aproape 8.000 de persoane din Marea Britanie. Participanții au avut o medie de vârstă de peste 49 de ani și starea lor de sănătate a fost urmărită din 2002 până în 2017. Toți participanții au fost relativ sănătoși la începutul cercetării (atât inima, cât și creierul erau în condiții bune de funcționare). Persoanele cu antecedente de accident vascular cerebral, infarct miocardic, angină, demență sau boala Alzheimer au fost excluse.

Ulterior, după 15 ani de urmărire intensivă, aproape 6% dintre participanți suferiseră un atac de cord sau de angină (dureri toracice). Toți acești participanți au prezentat și o scădere mai rapidă a funcțiilor mintale, concomitent cu tulburările cardiace.

Pacienții care au suferit de angină pectorală au manifestat și o scădere semnificativă a testelor de orientare temporală, nefiind capabili să menționeze cu precizie data curentă, ziua săptămânii și, pe total, perioada temporală în care se află.

Pacienții care au suferit un atac de cord au prezentat o scădere substanțială a testelor de memorie verbală (evaluată printr-un test de memorare a cuvintelor) și fluență verbală. Aceștia au suferit, de asemenea, cel mai puternic declin cognitiv pe ansamblu.

Toate aceste aspecte sunt importante, deoarece chiar și diferențele mici în funcția cognitivă pot duce la un risc crescut de demență pe termen lung. Deoarece nu există niciun remediu pentru demență, detectarea precoce și intervenția sunt esențiale pentru a întârzia progresia acestei boli. Pacienții cu atac de cord și angină necesită monitorizare atentă în anii care urmează după stabilirea diagnosticului.

Legătura dintre scăderea memoriei, gândire și afecțiunile cardiace poate fi la fel de simplu de înțeles precum tabla înmulțirii. Microinfarctul - afectarea inimii și a vaselor mici din creier - poate împiedica fluxul sanguin și furnizarea de oxigen. Noul studiu este și un apel de trezire pentru medici și un semnal că trebuie căutate modalități de a reduce factorii de risc asociați cu ateroscleroza”, afirmă specialiștii britanici. 

Lasă un comentariu