“AM SOLICITAT POLIȚIEI SĂ SUSȚINĂ DSP-URILE PENTRU IDENTIFICAREA RAPIDĂ A CONTACȚILOR POZITIVILOR COVID-19”

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a solicitat Poliției să susțină direcțiile de sănătate publică pentru identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate cu COVID-19, astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare.

“Am solicitat Poliției să susțină direcțiile de sănătate publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare în cazul în care acest lucru este solicitat de cetățean”, a declarat Ludovic

Orban la finalul videoconferinței cu prefecții pe tema gestionării crizei sanitare, după intrarea în vigoare a Legii carantinării și izolării.

Premierul a adăugat că a cerut, de asemenea, Poliției să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea sau carantinarea respectă măsura impusă de către autoritățile sanitare.

Totodată, a subliniat Orban, direcțiile de sănătate publică vor trebui “de urgență” să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu noul coronavirus care “fie nu s-au internat în spital în urma diagnosticului, fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecate”.

“Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut temei pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate și tratamentul fie în cadrul unităților spitalicești, fie la domiciliu, în cazul celor care nu prezintă simptome evidente”, a precizat el.

Premierul a punctat și necesitatea accelerării anchetelor epidemiologice privitoare atât la cazurile diagnosticate pozitiv până în prezent, cât și la persoanele care urmează să fie diagnosticate.

“Este foarte important să se emită deciziile administrative prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus”, a spus Orban.

Șeful Executivului a solicitat, totodată, tuturor instituțiilor cu atribuții de control sub coordonarea prefecților “intensificarea acțiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaților care au atribuții de control pentru a-și intensifica prezența în teren și pentru a-i sancționa pe aceia care nu respectă legea și regulile de protecție sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de guvern, de ministere, agenții și de alte autorități ale administrației centrale”.

 

DEPUTATUL PETRU MOVILĂ SOLICITĂ ALOCAREA CU PRIORITATE A FONDURILOR PENTRU AUTOSTRADA IAȘI - TÂRGU MUREȘ

Deputatul PMP Petru Movilă solicită Guvernului alocarea cu prioritate a întregii sume necesare construirii autostrăzii Iași - Târgu-Mureș din banii europeni care s-au negociat pentru România la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

El a scris miercuri, pe Facebook, că le-a transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

“Au trecut prea mulți ani de amânări, amăgiri și de promisiuni nefondate. Regiunea Moldovei și Iașul au nevoie de autostradă ca de aer. Pandemia de coronavirus ne-a afectat foarte tare, iar investiția înseamnă locuri de muncă, atragerea de investitori și posibilități noi de dezvoltare”, a transmis Movilă.

 

ORBAN: NE CONFRUNTĂM CU O CREȘTERE SEMNIFICATIVĂ NU NUMAI A NUMĂRULUI DE CAZURI, CI ȘI A RISCULUI DE TRANSMITERE A VIRUSULUI ÎN COMUNITĂȚI

Premierul Ludovic Orban a atras atenția că România se confruntă în prezent nu doar cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, ci și a riscului de transmitere a virusului în comunități, făcând un nou apel către români să respecte regulile.

“Ne confruntăm cu o creștere semnificativă nu numai a numărului de cazuri, ci cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități. Dacă la data de 1 iunie aveam cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 350 de localități, astăzi, există cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 954 de localități. Asta înseamnă că există riscul de transmitere din cauza prezenței cel puțin a unei persoane infectate în peste 950 de localități. Asta înseamnă o creștere semnificativă a riscului de transmitere și înseamnă o atitudine mult mai hotărâtă din partea autorităților în impunerea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului”, a declarat Ludovic Orban la finalul videoconferinței cu prefecții pe tema gestionării crizei sanitare, după intrarea în vigoare a Legii carantinării și izolării.

Premierul a adăugat că a transmis în cadrul reuniunii la care a participat un mesaj foarte clar de fermitate în atitudinea fiecărei instituții pentru aplicarea regulilor în toate instituțiile, în toate companiile, indiferent de activitatea pe care o desfășoară.

Lasă un comentariu