BOGATUL, VOINȚA ȘI ...PROFESORUL

Distribuie pe:

* “Tot ce se întâmplă pe lume se produce din voința lui Dumnezeu. Conștiința este facultatea pe care am primit-o de la Dumnezeu și în care trebuie să vedem propriul nostru chip. De aceea se cuvine să facem doar ce ne învață conștiința, nimic altceva”.

***

* “Cel care îl vede pe Dumnezeu în lucrurile sale și crede în El, văzându-le, acela cu adevărat este un om bogat”.

Philippus Aoreolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (Paracelsus) (1493-1541), celebru alchimist, astrolog, teolog, filosof elvețian. A fost inițiatorul mișcării iatrochimice. Tatăl său a fost medic, de la care a primit primele noțiuni de chirurgie și medicină. La 16 ani intră la medicină, la Universitatea din Basel, după care se mută la Viena. Este unul din primii alchimiști din Evul Mediu. În anul 1516, obține doctoratul în medicină la Universitatea din Ferrara. Se considera un Doctor al Divinității (D.D.), convins că credința religioasă trebuie tratată în interiorul ființei umane, la un nivel intim, nu colectiv. În scrierile sale s-a folosit de datele obținute de la medici, chirurgi, alchimiști, ciobani, evrei, țigani, ghicitoare, călăi, bărbieri, oameni din mediile înalte ale societății, de la cei învățați, ca și de la cei neștiutori, de la căruțași, vagabonzi, de pe șosele și tot felul de hanuri, pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în: Germania, Franța, Ungaria, Olanda, Danemarca, Suedia Rusia ș.a.

Este autor de aforisme:

“Fiecare medic trebuie să aibă multe cunoștințe, și nu numai cele care se pot găsi în cărți; Pacienții trebuie să-i fie cărțile preferate”.

“Am fost născuți în această lume pentru a deveni îngeri, nu diavoli. De aceea, urmărește întotdeauna scopul pentru care Dumnezeu te-a creat”.

***

* “Noi lucrăm cu instrumentele pe care ni le-a lăsat Dumnezeu... Nu este niciun motiv ca știința și religia să fie antagonice. Amândouă provin din aceeași sursă, singura sursă adevărată - Dumnezeu, Creatorul”. (Interviu în Național Catholic Register, dec. -1996)

Joseph Murray (1919-2012), Laureat NOBEL în Medicină și Fiziologie (co-fondatorul transplantologiei). Acesta, cu echipa sa de medici, a reușit primul transplant al unui organ uman, în anul 1954, prelevând un rinichi de la un geamăn monozigot și transplantâdu-l fratelui acestuia, și a deschis, astfel, un nou domeniu în medicină. Și-a început cariera medicală după ce a terminat studiile la Harvard, și după un stagiu în chirurgie, cu militarii răniți în cel de-Al Doilea Război Mondial. După prima operație reușită, alți 600.000 de pacienți din lumea întreagă au beneficiat de transplantul de organe.

P.S. Herschel (1738-1832), astronom englez, “Cu cât se lărgește câmpul științei, cu atât mai numeroase și mai recusabile (credibile) devin dovezile despre existența eternă a unei inteligențe creatoare și atotputernică. Geologi, matematicieni, astronomi, naturaliști, toți au adus piatra lor la acest mare templu al științei, ridicat pentru însuși Dumnezeu”.

Lasă un comentariu