ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: S-AR PUTEA SĂ NU EXISTE NICIODATĂ VACCIN ÎMPOTRIVA NOULUI CORONAVIRUS!

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, luni, că s-ar putea să nu fie descoperit niciodată un “glonț de argint” pentru COVID-19, adică un vaccin perfect, și că drumul către normalitate va fi lung, în unele țări impunându-se “o resetare a strategiei”.

Peste 18,14 milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați cu noul coronavirus și 688.080 au murit, potrivit unui raport al Reuters, iar unele țări, care au crezut că au depășit faza critică, se confruntă acum cu o recrudescență a cazurilor.

Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și șeful departamentului de urgențe, dr. Mike Ryan, îndeamnă statele să aplice riguros măsurile sanitare, cum ar fi purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, spălarea mâinilor și testarea.

“Mesajul către populație și guverne este clar: “Faceți toate acestea!”, a spus Tedros într-o conferință de presă online, ținută la sediul ONU din Geneva. El a afirmat că măștile de față ar trebui să devină un simbol al solidarității din întreaga lume.

“O seamă de vaccinuri sunt acum în faza a treia a testărilor clinice și cu toții sperăm să avem vaccinuri eficiente, care să ajute la prevenirea infecțiilor. Cu toate acestea, nu există momentan niciun glonț de argint - și s-ar putea să nu existe vreodată”, a spus Tedros, insistând asupra incertitudinilor: “Există îngrijorări că s-ar putea să nu avem un vaccin care să funcționeze sau să asigure protecție, mai mult de câteva luni. Nu vom ști clar până nu terminăm studiile clinice”.

Directorul OMS a precizat că, așa cum coronavirusul reprezintă cea mai mare urgență în materie de sănătate, de la începutul secolului XX, la fel și bătălia pentru obținerea unui vaccin este “fără precedent”.

Mike Ryan a declarat, la rândul său, că țările cu o rată ridicată a transmiterii virusului, printre care Brazilia și India, vor avea de dus o luptă majoră, pentru că drumul spre recuperare “este lung și necesită un angajament susținut”.

“Unele țări vor trebui să facă un pas înapoi, acum, și să reevalueze modul în care gestionează pandemia, în granițele lor naționale”.

Oficialii OMS au declarat că o echipă de anchetă și-a încheiat misiunea în China și a pus bazele unor eforturi suplimentare pentru identificarea originilor virusului.

Studiul a fost efectuat la cererea SUA (cel mai important contributor la bugetul OMS), care intenționează să părăsească Organizația, anul viitor, acuzând-o că este “prea supusă” Chinei.

O echipă mai cuprinzătoare, condusă de OMS și formată din experți chinezi și internaționali, se va deplasa în China, inclusiv în orașul Wuhan, dar calendarul deplasării și componența echipei nu sunt clare. Ryan a spus că, China a oferit deja unele informații, însă lacunare. (sursa - reuters.com)

 

Lasă un comentariu