PARLAMENTAR UNGUR: ROMÂNIA NU ÎNDEPLINEȘTE CRITERIILE STATULUI DE DREPT!

Distribuie pe:

Cazul celor doi secui condamnați pentru terorism, Beke István și Szõcs Zoltán, demonstrează că România nu îndeplinește criteriile statului de drept, a declarat, vineri, deputatul Bajkai István (Fidesz), vicepreședintele comisiei legislative a parlamentului Ungariei, citat de MTI.

Potrivit oficialului de la Budapesta, cei doi au fost condamnați nevinovați, în baza unor dovezi inventate, ridicole, într-o manieră similară cu cea a proceselor înscenate din anii '50, într-un mod “caracteristic celor mai întunecate dictaturi”, fapt ce confirmă, în opinia sa, că în România, statul de drept este grav încălcat, fiind vorba de “un proces înscenat”, al cărui scop a fost ca prin condamnarea celor doi “să

fie intimidată toată comunitatea maghiară din Transilvania”.

Mesajul din această speță este că aceia care vor să își păstreze identitatea maghiară, care sprijină autonomia și care doresc să își ducă mai departe cultura se pot aștepta la represalii, a explicat Bajkai. El a punctat că este inacceptabil faptul că, în timp ce Ungaria este supusă procedurii bazate pe articolul 7 din Tratatul UE, cu acuzația de încălcare a statului de drept, maghiarii de peste granițe au de suferit, zi de zi, în urma a mii de încălcări ale legislației.

“Colegii de la Bruxelles” nu ar reuși, nici în zece ani, să descopere toate încălcările drepturilor maghiarilor din România, a mai afirmat Bajkai. Politicianul ungur salută, în context, recenta sentință favorabilă pronunțată în cazul lui Szõcs Zoltán, eliberat condiționat de Judecătoria Brașov, însă atrage atenția că sentința nu este definitivă și mai poate fi atacată de către Parchet.

Deputatul Fidesz a cerut ca organele de decizie din România să îl elibereze și pe Beke István, care a fost condamnat “pe aceeași logică”.

Pe de altă parte, Lomnici Zoltán, președintele Consiliului Demnității Umane (CDU) din Ungaria, a subliniat că, în general, chestiunea protecției juridice a minorităților maghiare rămâne una nerezolvată, însă probleme sunt înregistrate în special în România, iar Uniunea Europeană nu oferă niciun fel de asistență eficientă în această luptă. (I.S.)

Lasă un comentariu